Ipak se kreće

Oporavak je započeo: Ublažavanje mjera oživilo kongresni turizam Opatije

Alenka Juričić Bukarica

Pri održavanju kongresa strogo se poštuju epidemiološke mjere - nedavni skup u hotelu Četiri cvijeta. / foto: Vedran Karuza

Pri održavanju kongresa strogo se poštuju epidemiološke mjere - nedavni skup u hotelu Četiri cvijeta. / foto: Vedran Karuza

"Inače, zbog pandemije koronavirusa, jasno, nije bilo moguće raditi velike skupove, međutim stvari se polako mijenjaju nabolje. Već smo imali nekoliko većih događanja ovdje u Opatiji, poput snimanja emisije Utakmica života, Pink Wing karavane prošli tjedan, a u našim hotelima boravila je košarkaška reprezentacija Hrvatske i cijela ekipa koja ovdje snima britansku seriju »Hotel Portofino«."RIJEKA – Ublažavanje mjera koje je krajem svibnja donio Nacionalni stožer civilne zaštite vratilo je život i u kongresni turizam. Naime, poslovni kongresi i skupovi su doslovno zamrli u ovo pandemijsko vrijeme, organizatori su bačeni na koljena te praktički više od godinu dana nisu radili. Riječ je o segmentu koji je značajan izvan glavne sezone, dakle, koji je bitan u pred i posezoni kada gostiju ima manje, a u pravilu kongresni su gosti poznati po višoj prosječnoj potrošnji.


No, pandemija koronavirusa je praktički stavila na čekanje kongrese i poslovne skupove. Tračak optimizma pojavio se s posljednjim ublažavanjem mjera koje je dovelo do toga da se kongresni turizam polako počeo vraćati na scenu. Ipak se kreće, reći će neki, a dobra je vijest da iz današnje perspektive ni jesen, dakle posezona, ne izgleda loše. Naravno, osnovni i glavni preduvjet je dobra epidemiološka situacija. I toga su svi svjesni. U opatijskim hotelskim tvrtkama tako su nam kazali da se i ovaj segment polako počeo vraćati.


Vladimir Bošnjak, predsjednik Uprave Liburnia Riviera Hotela (LRH), najveće turističke tvrtke na Opatijskoj rivijeri, istaknuo je kako Opatija kao destinacija doista ima velik potencijal i mogućnosti za dovođenje domaćih i međunarodnih skupova.


Brojne prednosti
– Jedan od ključnih ciljeva u idućem razdoblju, upravo kako bismo Opatiju stavili na kartu nezaobilaznih destinacija po pitanju kongresnog turizma, je kvalitetno brendiranje destinacije i uspješno vođenje destinacijskog marketinga. Inače, zbog pandemije koronavirusa, jasno, nije bilo moguće raditi velike skupove, međutim stvari se polako mijenjaju nabolje. Već smo imali nekoliko većih događanja ovdje u Opatiji, poput snimanja emisije Utakmica života, Pink Wing karavane prošli tjedan, a u našim hotelima boravila je košarkaška reprezentacija Hrvatske i cijela ekipa koja ovdje snima britansku seriju »Hotel Portofino«. A imamo već i ozbiljne najave za jesen, osim filmske industrije koja je već prepoznala Opatiju i snima na ovom području, očekujemo skupove iz medicinske i financijske industrije, ali i raznih drugih. Sve će naravno ovisiti i o situaciji s koronom, ali dosta smo optimistični s obzirom na sve veću procijepljenost populacije i puno bolju epidemiološku situaciju koju trenutno imamo u Hrvatskoj, istaknuo je Bošnjak.


Dodao je i kako LRH želi postati vodeća kompanija u kongresnom segmentu i zato su krenuli u rekonstrukciju određenog broja hotela od kojih će neki nakon obnove nuditi kvalitetno opremljene dvorane i sve što je potrebno za organizaciju međunarodnih skupova na visokoj razini.


– Također planiramo kroz te projekte osigurati i veći broj parkirnih mjesta, što je jedan od izazova u Opatiji, pogotovo kada govorimo o velikim konferencijama i događanjima. Ujedno, vrhunska gastronomska ponuda u našim hotelima zadovoljit će i najzahtjevnije sudionike, a terasa hotela Kvarner savršeno je mjesto za razna događanja zbog svog položaja, kapaciteta i jedinstvene arhitekture. Zaključno, u sinergiji s lokalnom zajednicom moramo raditi na podizanju vrijednosti destinacije, odnosno Opatije i čitavog Kvarnera. Ovaj kraj ima brojne prednosti, moramo to iskoristiti i učiniti prepoznatljivim na tržištu, ukazao je predsjednik Uprave LRH-a.


Širok spektar


Da su se stvari definitivno pokrenule nabolje, potvrdili su i u još jednoj velikoj hotelskoj tvrtki u Opatiji, Amadria Park hotelima. Prema riječima Ivana Sarajlića, izvršnog marketing menadžera Amadrije, već su im se s prvim najavama popuštanja epidemioloških mjera i povećanja broja dozvoljenih sudionika na okupljanjima počeli javljati organizatori kongresnih događanja sa željom da se njihovi skupovi održe u što skorijim terminima.


– I upravo zbog toga nas veseli što se već proteklih nekoliko tjedana u svim našim hotelima održalo nekoliko domaćih, ali i međunarodnih skupova. Svjesni smo činjenice da neke stvari nakon ove pandemije više nikada neće funkcionirati na način koji je bio uobičajen prije, ali se zaista trudimo sa svakim organizatorom individualno pristupiti organizaciji događanja i s posebnom pažnjom pripremiti svaki detalj. Prije svega radi se o ograničenju broja sudionika u dvoranama, što se i u proteklim mjesecima pokazalo kao ključan faktor da bi se skup uopće održao. U sklopu naših kongresnih kapaciteta nalazi se zaista širok spektar dvorana pa smo s lakoćom neka od događanja iz manjih prostora preselili u veće dvorane i na taj način poštovali sve propisane mjere. Puno je veći naglasak sada na događanjima na otvorenom, a naši partneri zaista su oduševljeni jedinstvenim lokacijama koje im za to možemo ponuditi. Jedna od atraktivnijih lokacija svakako je trg hotela Royal koji je idealan za prezentaciju novih automobila ili održavanje elegantnih koktel partija i druženja na lokaciji s jedinstvenim pogledom, neizostavna je i terasa hotela Milenij, plaža Royal i druge lokacije u sklopu naših hotela, kazao je Sarajlić.


Ukazao je i kako se dio organizatora odlučuje svoja događanja održati i hibridno, ali im je bitno da se onaj živi dio održava na nekoj zanimljivoj lokaciji kako bi slika koju će vidjeti sudionici bila što privlačnija.


– Za ovu vrstu događanja posebno je bitno osigurati dobru opremu i tehničku podršku kako bi sve funkcioniralo besprijekorno, istaknuo je Sarajlić. A što se tiče najava za jesen, kazao nam je kako su jako dobre, a veliki broj skupova održat će se i u ljetnim mjesecima.


Sve je živnulo


Inače, vraćanje u život ipak ne ide sasvim bez problema. Goran Pavlović, menadžer za kongresni turizam u Turističkoj zajednici grada Opatije, pojasnio je kako se unatoč tome što se kod kongresa može sve kontrolirati, dakle, zna se tko i kada dolazi, tko sudjeluje u radu kongresa, kongresi i poslovni skupovi i dalje tretiraju kao i sva druga javna okupljanja, što organizatorima stvara puno problema.


Krenulo i u Crikvenici

Lucija Jukić, direktorica prodaje i marketinga Jadran hotela i kampova, tako nam je kazala da su i u najvećoj crikveničkoj turističkoj tvrtki krenuli s održavanjem kongresa, seminara i radionica.


– Svakim danom interes je sve veći. Baš ovaj tjedan održava se jedan međunarodni kongres u hotelu Omorika, idući tjedan kongres u organizaciji partnera iz Ukrajine u hotelu Katarina, dok su seminari i radionice zasad bazirani na domaćim gostima, rekla je Jukić.


Što se tiče najava za posezonu, dodala je kako su upiti i rezervacije za kongresni segment za jesen sve intenzivniji.


– Tako da se nadamo da će, uvođenjem Hrvatske na zelene liste sve više zemalja i popuštanjem mjera pri prelasku granice, booking svakim danom još više rasti, zaključila je direktorica prodaje Jadrana.

Profesionalci u kongresnom turizmu ukazuju kako je ovo specifičan dio turizma kojeg bi trebalo detaljnije definirati, odnosno tretirati drukčije od klasičnih javnih okupljanja. Organizatori su, doznajemo, u teškoj poziciji kako sve organizirati pa se skupovi organiziraju i u više dvorana kako bi bio ograničen broj ljudi. Trenutno je granica u jednom prostoru 120 osoba, bez obzira na veličinu prostora i činjenicu da se zna tko dolazi na skup. Isto tako, praksa u inozemstvu je pokazala kako se prije samog kongresa, na ulazu mogu organizirati i brza antigenska testiranja, što je, dakle, vani gotovo uobičajeno.


Pavlović je ukazao i na jedan nelogičan detalj. Naime, kako u hotelima ne smiju posluživati osobe koje nisu gosti hotela, ispada da sudionici skupa koji nisu odsjeli u tom smještajnom objektu, ustvari ne smiju popiti ni kavu. I to stvara konfuziju.


– Mnogo tih detalja koji su u inozemstvu već u pravilu definirani, kod nas je još u vakuumu jer se nije uočilo da kongresi i skupovi nisu klasična javna događanja, ukazao je. Govoreći o tome koliko je ustvari popuštanje mjera i podizanje granice dozvoljenih osoba na jednom okupljanju na 120 osoba, popravilo »krvnu sliku« ovog vida turizma u Opatiji, istaknuo je kako se odmah osjetilo da je ovaj segment živnuo. Održan je tu kongres internista, seminar biljne zaštite, međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin, dani inženjera građevinarstva.


Što se tiče najava, i u opatijskom TZ-u ističu kako one ne izgledaju loše.


– Teško je bilo što prognozirati, ali ako nam epidemiološka situacija ostane dobra, jesen bi se trebala nastaviti kao lipanj. S time da struka stalno urgira prema Nacionalnom stožeru da se poslovne skupove ne tretira kao klasična javna okupljanja, već da se za ovaj segment donesu posebna pravila, zaključio je Pavlović.