BRIGA O DJECI

Općina Punat već godinama pomaže roditeljima školaraca, evo što se sve može dobiti

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Lokalna uprava prati i (su)financira potrebe osnovaca, srednjoškolaca i studenata sa svog područja - od nabave radnih bilježnica i dopunskih nastavnih sredstava za obavezne predmete, jednokratnih novčanih pomoći do brojnih stipendija.PUNAT – Početkom svake nove školske godine, sve, pa tako i puntarske osnovce i srednjoškolce te njihove roditelje, dočekuju brojni novi izazovi. Osim na one školske i životne, ta se konstatacija odnosi i na izazove financijske prirode, istaknuo je općinski načelnik Daniel Strčić, prigodno nam predstavljajući mjere i programe kojima Općina Punat težinu školskih troškova nastoji olakšati svojim žiteljima. Potreba nabave knjiga nužnih za školovanje, opreme te ostalih materijala i školskog pribora za većinu naših sumještana predstavlja značajan financijski izdatak.


Općina Punat stoga već godinama provodi mjere kojima se nastoji ublažiti teret financiranja osnovnih uvjeta obrazovanja učenika i studenata, a među kojima su osiguravanje besplatnih radnih bilježnica i dopunskih nastavnih sredstava obveznih predmeta, jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola s prebivalištem na području općine Punat te stipendiranje učenika i studenata preddiplomskih, diplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, naglasio je Strčić. Dodao je da se, osim spomenutima, stipendijske potpore osiguravaju i polaznicima preddiplomskih stručnih, specijalističkih diplomskih te poslijediplomskih studija.


Lektira za knjižnicu


Općina Punat tako je još krajem kolovoza ove godine nabavila radne bilježnice i dopunska nastavna sredstva obaveznih predmeta za sve učenike s prebivalištem na području općine, koji su polaznici OŠ »Fran Krsto Frankopan« – Područne škole Punat, kao i Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, nastavio je općinski načelnik naglasivši da je za tu nakanu iz općinskog proračuna utrošeno nešto manje od 44 tisuća kuna.


Za stipendije
250 tisuća kunaOpćina Punat raspisala je i Natječaj za dodjelu stipendije za poslijediplomski studij za akademsku godinu 2021./2022. Takve se stipendije, podsjetio nas je Strčić, dodjeljuju za troje studenata, i to u jednokratnom iznosu od 10.000 kuna. Svi uvjeti za prijavu na spomenuti natječaj mogu se pronaći na službenim internetskim stranicama Općine Punat, završio je načelnik predstavivši nam da je za potrebe puntarskih stipendista u ovogodišnjem općinskom proračunu osigurano čak 250 tisuća kuna.

Time su osigurana nastavna sredstva obaveznih predmeta za 130 puntarskih osnovnoškolaca, dok su za sve prvašiće nabavljeni i likovni kompleti. Nakon više godina, za našu je školsku knjižnicu naručen i značajan broj novih knjiga, zahvaljujući čemu od ove jeseni učenici svih osam razreda imaju mogućnost čitati nove lektirne naslove, rekao je čelnik puntarske općinske uprave, napomenuvši da je za tu nakanu Općina izdvojila tek nešto manje od 24 tisuće kuna.


Za udžbenike 500 kn


Nadalje, u rujnu je objavljen i uobičajeni javni poziv za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za kupnju udžbenika za učenike srednjih škola s prebivalištem na području općine Punat, i to u vrijednosti od 500 kuna po učeniku. U školskoj godini 2021./2022. zaprimljeno je 46 takvih zahtjeva temeljem kojih je roditeljima naših srednjoškolaca isplaćeno ukupno 23 tisuće kuna. Od prijavljenih 46-ero učenika, njih 31 pohađa Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir u Krku, dok preostalih petnaestero pohađa škole u Rijeci, Bakru, Opatiji i Zagrebu.


U tijeku je i javni natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku, odnosno akademsku godinu 2021./2022. putem kojega će, slijedom propisanih kriterija, učenici moći dobivati mjesečnu potporu u iznosu 400 kuna, a studenti 600 kuna. Studenti uvršteni u red 10 posto najboljih polaznika pojedinih studijskih godina moći će pak računati na stipendiju u iznosu od 800 kuna. Poseban dio stipendijskog programa, zaključio je načelnik pozivajući svoje sumještane da se prijave i uključe u taj »model« sufinanciranja troškova njihova obrazovanja, odnosi se i na one koji se obrazuju za zanimanja koja je Hrvatski zavod za zapošljavanje procijenio deficitarnima.