Čišćenje divljeg deponija

FOTO Obilježeno deset godina Zelene čistke. Kako drugačije, nego novom akcijom na terenu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo LevakOPATIJA – Jubilarnu, desetu godinu uspješne kampanje Zelena čistka, opatijska Udruga Žmergo obilježila je onako kako najbolje zna – na terenu, s volonterima, čisteći divlje odlagalište otpada.


Okupljanje je bilo u opatijskom naselju Kosovo, a sve koji su se odazvali radnoj suboti poslužilo je i vrijeme. Treba reći da je Zelena čistka pred tih deset godina zapravo i započela u Opatiji, sada već relativno daleke 2011. godine. Već iduće godine održana je prva jednodnevna akcija diljem Hrvatske koja je okupila 41.558 građana iz 161 grada i općine, iz svih županija Hrvatske, u najvećoj akciji ikada provedenoj na ovim prostorima, koji su u jednodnevnoj petosatnoj akciji očistili 3.746 tona otpada sa 729 divljih odlagališta diljem Lijepe naše!


Foto galerija: U Opatiji održana Zelena čistka Foto: Mateo Levak


– Srce Zelene čistke su upravo aktivni građani, volonteri bez kojih ona nije moguća. Više od 380.000 volontera iz svih dijelova Hrvatske u proteklih 9 godina odvojilo je svoje vrijeme, energiju, a ponekad i financije očistivši iz okoliša više od 33.500 tona otpada – poručili su iz opatijskog Žmerga čiji su aktivisti jučer uz pomoć svih drugih volontera, članova Gradskog društva Crvenog križa Opatija i vatrogasaca iskoristili rujanski dan kako bi dali doprinos uređenijoj i smećem neopterećenijoj životnoj sredini.