INSPIRA LEADER

Zeleno-digitalna šansa za ruralna područja: Najavljena trodnevna konferencija u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Od 21. do 23. travnja održat će se konferencija na kojoj će stotinjak sudionika iz cijele Hrvatske predstaviti znanja i iskustva o tranziciji prema zelenim, održivim i otpornim zajednicamaOPATIJA – Konferencija Inspira Leader – Zeleno i digitalno – inspiracija za ruralna područja, održat će se u Opatiji od 21. do 23. travnja, a organizatori iz Europe Direct Rijeka, LAG-a Terra liburna, LEADER mreže Hrvatske i LAGUR-a Vela vrata, predstavili su javnosti ciljeve konferencije i program s temama vrlo važnim za ruralna područja. O trodnevnoj konferenciji koja će okupiti stotinjak sudionika iz cijele Hrvatske govorile su Doris Sošić, voditeljica Europe Direct Rijeka i Anđela Cvjetković, predsjednica LAG-a Terra liburna.


Podržavanje tranzicije


– Naš je cilj informirati i predstaviti znanja i iskustva o tranziciji prema zelenim, održivim i otpornim zajednicama za građane iz ruralnih područja Hrvatske. Istaknutim temama želi se potaknuti mlade, usredotočiti se na podatke, tehnologije i infrastrukturu, u jačanje digitalne tranzicije, kao i podržavanje prijelaza na gospodarstvo s malim udjelom ugljika. Na ovoj konferenciji se želi promovirati prilagodbu na klimatske promjene, osigurati očuvanje i zaštitu okoliša i ujedno promovirati učinkovitosti resursa ruralnih područja. Također, interaktivnom radionicom o mogućnostima kreiranja intervencija u okviru lokalnih razvojnih strategija LAG-ova i FLAG-ova želi se istaknuti važnost podržavanja zelene i digitalne tranzicije u ruralnim i ribarstvenim zajednicama. Inspira Leader kao svojevrstan salon zelenih i digitalnih ideja zamišljen je kao mjesto susreta organizatora malih lokalnih zajednica, prvenstveno lokalnih akcijskih grupa, s potpornim i znanstveno-istraživačkim organizacijama te poduzetnicima koji mogu ponuditi rješenja primjenjiva u ruralnim prostorima. Konferencija je namijenjena LAG-ovima i FLAG-ovima i njihovim dionicima, jedinicama lokalne samouprave u njihovu sastavu, te drugim relevantnim dionicima zainteresiranim za uvođenje inovativnih zelenih tehnologija te digitalizaciju i korištenje obnovljivih izvora energije – rekla je Doris Sošić.


Prilike za mlade


Nadovezala se Anđela Cvjetković po čijim riječima najavljeni skup želi biti »inspiracija za ruralna područja«.
– Važno je ljudima dati ideje, što više korisnih informacija, a tijekom konferencije u Opatiji će to biti moguće u okvirima bogatog programa, kroz prezentacije, panel-rasprave, ali i kroz izložbeni dio s inovativnim proizvodima, kroz salon zelenih i digitalnih ideja. Putem prezentacija i rasprava predstavit će se prilike i osnovne programske smjernice EU-a za postizanje ciljeva Europskog Zelenog plana i zajedničke poljoprivredne politike kroz poticanje i dijeljenje znanja, inovacija i digitalizacije u poljoprivredi i ruralnim područjima te istaknuti važnost tranzicije ruralnih zajednica u otporne zajednice posvećene održivom i regenerativnom zelenom rastu i energetskoj neovisnosti – objasnila je Anđela Cvjetković.


Budući da je 2022. godina Europska godina mladih, upravo će se o prilikama za mlade i zelenom poduzetništvu u ruralnim sredinama na opatijskoj konferenciji dosta govoriti i saznati detalje od stručnjaka za »zeleno i digitalno« iz različitih sektora.