MO Veprinac-Učka

Zelena čistka na Veprincu i peticija za spas povijesne šetnice Krasa: Sačuvajmo ovu prekrasnu trasu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto MO Veprinac-Učka

Foto MO Veprinac-Učka

U okvirima Zelene čistke MO Veprinac-Učka ima i akciju potpisivanja peticije za "Spas povijesne šetnice Krasa"Ispred veprinačkog igrališta, u subotu, 25. ožujka s početkom u 9 sati započet će još jedna Zelena čistka u organizaciji MO Veprinac-Učka, Kulturnog društva Leprinac i DVD Učka.


– U prošlogodišnjoj akciji prikupili smo nešto više od 22 tone svakakvog smeća, namještaja i svega ostalog što su neodgovorni građani bacili uz cestu i u naše šume.


Kako je prije dvije godine bilo više od 30 tona otpada, nadamo se da će se trend “manje smeća” nastaviti i ove godine jer bi to bio pokazatelj da se je naš trud isplatio.
Pozivamo sve koji žele sudjelovati u akciji da dođu i pomognu nam očistiti Veprinac i Učku da nam bude ljepša bez smeća – pozvala je Zorica Sergo iz MO Veprinac-Učka i KD Leprinac.Zanimljivo je da ove godine u okvirima Zelene čistke MO Veprinac-Učka ima i akciju potpisivanja peticije za “Spas povijesne šetnice Krasa”.


Kako objašnjavaju Leprinčani, ta prekrasna šetnica koju su u skorije vrijeme imenovali Put Mlakarice a ide od Opatije do Veprinca, izgrađena je početkom 1900. godine, a prije 30 godina prilikom izgradnje brze ceste za Tunel Učku je “presječena”.


Godinama kasnije njen “nastavak” je preusmjeren ispod zaseoka Kolavići na drugi put koji preko zaseoka Vasi ide za Veprinac i Stari grad.


– Kako je u tijeku građevinska dozvola za puni profil iste ceste (a svi pregovori s Bina Istrom kao investitorom su se iscrpili) ovo je još zadnji pokušaj da im probamo dokazati kako je ovo važna i povijesna šetnica kojoj bi trebalo vratiti izvornu trasu.


Peticiju se može potpisati dok traje Zelena čistka, u subotu, 25. ožujka od 9 do 13 sati u centru Veprinca ispred igrališta – poručili su iz MO Veprinac-Učka.