Živio pust!

VIDEO/FOTO Žejanci po tradiciji prvi na Liburniji objesili Pusta, oblijepili ga eurima svih apoena

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Netko mora biti glavni krivac za sve, a u Žejanama je to Pust znakovitog imena "Oiro Centić" kojega su danas u centru mjesta podignuli "na pal"Stara izreka kaže da “koliko črnega vina na Tri kraji popiješ, toliko nove krvi dobiješ” i u dobrom raspoloženju, poštujući tradiciju, Žejanski zvončari su u prvim minutama današnjeg blagdana, napravili tri kruga po svome mjestu.Naime, običaj je koji se u Žejanama poštuje, da se točno u ponoć na blagdan Sveta tri kralja oglase zvona koja nagovješćuju dolazak tri kralja, ujedno označava i početak “petog godišnjeg doba”, ali samo u manjim dijelovima Liburnije, jer najveći dio u maškarano vrijeme uplovljava 17. siječnja, na Antonju.


Foto galerija: Podizanje pusta u Žejanama Foto: Sergej Drechsler
Ugođaj u noći s 5. na 6. siječnja ove godine nije bio popraćen snijegom niti temperaturama ispod nule, pa je zvonjava Žejanskih zvončara tradicionalno odjevenih u majice s kratkim rukavima protekla u zbilja neobičnim vremenskim prilikama za početak siječnja.


VIDEO Žejanski zvončari oglasili dolazak tri kralja i početak “petog godišnjeg doba”Netko mora biti glavni krivac za sve, a u Žejanama je to Pust znakovitog imena “Oiro Centić” kojega su danas u centru mjesta podignuli “na pal”.I dok optuženik za sve nedaće iz 2022. godine oblijepljen eurima svih apoena visi u Žejanama, vesela povorka posjetitelja koja je pratila ceremoniju, zadržala se u staroj školi i pod šatorom uz dobru kapljicu, neizostavno crno vino i pijat fažola.


Foto Sergej Drechsler


Žejanci su po tradiciji prvi na Liburniji objesili Pusta, a do “pala” su ga otpratili na starom crvenom traktoru u pratnji najmlađih Žejanskih zvončara, te zatim onih starijih i iskusnijih, a cijelu je kumpaniju pratila i glazba, bubanj i harmonika.Nakon dvije godine “tihog Pusta”, u Žejanama je danas opet bilo živo i onako “po užance” – bilo je opet dozvoljeno “stisnut se”, zagrliti, “zatancat i zakantat”, a “pali su i bušići”. Živio Pust!