50. obljetnica hita 'Kud plovi ovaj brod'

RADOJKA ŠVERKO U OPATIJI Večer obojena plavim tonovima uronjena u more ljubavi i glazbe

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Velika je odgovornost nastupiti u Opatiji jer ovo je na neki način i moja Opatija. Ovo će mi biti drugi put da uživo nastupam na ovoj pozornici. Zahvalna sam organizatorima što su omogućili ovaj moj solistički koncert. Očito je da nikad nije kasno, rekla je uoči nastupaOPATIJARadojka Šverko, jedna od naših najnagrađivanijih pjevačica popularne glazbe, iznimnog glasa i bogate karijere koju je ostvarila i u inozemstvu, ove godine koncertima obilježava 50 godina svoga velikog hita »Kud plovi ovaj brod«. Uz koncert pod nazivom »Na moru ljubavi« svoju je turneju u pratnji revijskog orkestra započela danas na Ljetnoj pozornici u Opatiji, a tijekom kolovoza nastavit će oduševljavati publiku u Zadru te već sutra u Splitu, gradu gdje je 1970. godine premijerno izvela pjesmu Arsena Dedića i Esada Arnautalića koja je obilježila njezinu karijeru. Povodom pola stoljeća ove skladbe, koja se s pravom može svrstati među klasike hrvatske popularne glazbe, Croatia Records je izdala posebno EP izdanje »Kud plovi ovaj brod« s nekoliko verzija Radojkine uspješnice, uz dva suvremena čitanja koja su kreirali mladi glazbenici Jan Kinčl, Zvonimir Bajević i Arsen Ereš.

Foto galerija: Radojka Šverko na Ljetnoj pozornici u Opatiji Foto: Mateo Levak
Ostvareno obećanje


S obzirom na to da je prošla godina bila nepovoljna za organizaciju koncerata, obilježavanje 50 godina pjesme »Kud plovi ovaj brod« održava se u 2021. godini. U karijeri koja traje više od pet desetljeća, repertoar Radojke Šverko je velik, raznolik i zahtjevan, a na današnjem je koncertu ponudila za svakog ponešto, dajući sve od sebe u interpretaciji svake skladbe, uz želju da svima koji vole njezin način pristupa glazbi opatijski koncert ostane u trajnom sjećanju. Sve što je publici obećala, to je i ostvarila, a cijeli je koncert bio prožet mediteranskim ugođajem, bio je doista »na moru ljubavi«.Radojka Šverko vratila se sinoć na pozornicu Ljetne pozornice u Opatiji, prvi put nakon veličanstvenog koncerta Hrvatskih diva održanog 2012. godine. U dvosatnom druženju s opatijskom publikom izvela je najveće hitove svoje karijere, s naglaskom na čakavski opus po kojem je u ovome kraju poznata.
– Iznimno mi je drago vratiti se u Opatiju, grad za koji me vežu prekrasne uspomene, kako profesionalne tako i privatne. Vjerujem da će i ovo druženje s Opatijcima i njihovim gostima svima ostati u lijepom sjećanju te da ćemo zajedno uživati u glazbi i divnom ambijentu Ljetne pozornice, izjavila je Radojka Šverko nekoliko dana prije koncerta.


Veliko uzbuđenje


Uoči samog koncerta još nam je dodala da se osjeća uzbuđeno.


– To psihičko uzbuđenje malo dulje traje jer smo planirali nastupiti još večer ranije, no zbog loše prognoze i nevere koja se nije ostvarila, koncert je odgođen za danas. Trebalo mi je dosta da bih svoje tijelo mogla dovesti u stanje da mogu normalno funkcionirati. Velika je odgovornost nastupiti u Opatiji jer ovo je na neki način i moja Opatija. Tu su mi djeca išla u školu, tu sam išla na tržnicu, tu mi radi kći, tu su bili moji prijatelji, moja Anita… Ipak, u više od 50 godina karijere rijetko sam nastupala na Ljetnoj. Puno je godina prošlo i ovo će mi zapravo biti drugi put da uživo nastupam na ovoj pozornici. Zahvalna sam organizatorima što su omogućili ovaj moj solistički koncert. Očito je da nikad nije kasno, rekla je Šverko.


Dobitnica brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističe pet glazbenih nagrada Porin, uključujući Porin za životno djelo, jedina je glazbenica koja je iste godine uz nagradu za životno djelo osvojila i nagradu u redovnoj konkurenciji.


Jazz uvod


Njezin dugogodišnji suradnik Vladimir Babin pomogao joj je u kreiranju repertoara koji je započeo u skladu s očekivanjima uz pjesmu »Kud plovi ovaj brod« u izvedbi koja je imala jazz elemente i odmah je uspjela očarati publiku.– Radojka je oduvijek bila čudo i to je ostala sve do danas. Izvrsna je, puna energije i nadam se da će još godinama biti u punoj formi. Godine idu, ali njen glas i karizma ostaju, rekao je Babin.


Uz pjesme na standardnom hrvatskom jeziku i na čakavštini, bilo je danas i svjetskih hitova na engleskom poput legendarne »I do it for you« Bryana Adamsa. Publika je istinski uživala, a večer obojena plavim tonovima u koje se uključila i Radojkina svečana toaleta, rasla je iz minute u minutu. Izvela je maestralno »Grande, Grande« legendarne talijanske pjevačice Mine i zaslužila ovacije publike. Što reći nego Grande, Grande. Velika pjevačica koju su nagradili pljeskom, odobravanjem i povicima iz gledališta »sei grande« i »bravo«!