Radionica "Kako se pravilno igrati sa psima"

Urnebesno zabavna zajednička škola dvonožno-četveronožnog prijateljstva

Aleksandra Kućel Ilić

Simpatični pasić vježba preskakivanje / Snimio Sergej DRECHSLER

Simpatični pasić vježba preskakivanje / Snimio Sergej DRECHSLER

Kroz igru koja je sastavni dio ljudskog odnosa sa psima gradimo međusobni odnos i tijekom radionice ću pokazati kako implementirati odgoj u igru, te zašto su važne mentalne igre za pse, kaže Sandra Rakovac 


OPATIJA  Tridesetak se vlasnika pasa prijavilo na edukativno-zabavnu radionicu »Kako se pravilno igrati sa psima« u organizaciji Dog Works Kluba za rad sa psima, no prema riječima voditeljice radionice Sandre Rakovac, odaziv je bio prevelik za jednu radionicu, pa je na jučerašnju koja se održala na opatijskoj maloj Ljetnoj pozornici primljeno njih jedanaest svih uzrasta.


Veselo druženje pasa i njihovih ljudi / Snimio Sergej DRECHSLER


– Imala sam već sličnu radionicu u Lovranu, a ovo je prva u Opatiji i iznenadilo me koliko se vlasnika pasa i njihovih četveronožnih ljubimaca prijavilo. No, kako bih se svakom psu mogla posvetiti, bolje je da ih bude manje, pa da radionicu ponovimo. Radionica je jednostavnog tipa i prilagođena je svim uzrastima i svim vrstama pasa. Želja mi je usmjeriti vlasnike pasa prema igri na pravi način, pokazati im što se sve uz igru može postići, kako ojačati naš odnos sa psom, naučiti ga kroz igru mnoge stvari. Igra treba započeti čim pas dođe u određenu kuću i ako se započne na pravi način, puno stvari »rješavamo u hodu«. Kroz igru koja je sastavni dio ljudskog odnosa sa psima gradimo međusobni odnos i tijekom radionice ću uz ostalo pokazati kako implementirati odgoj u igru, te zašto su važne mentalne igre za pse.


Druženje prije vježbanja / Snimio SERGEJ DRECHSLER
Kad je riječ o igračkama za pse, ne mora se baš sve kupovati, jer se puno toga može osmisliti na jednostavan način od primjerice rolica od wc papira i drugih predmeta kojih svi imamo kod kuće, a u kombinaciji s nekom »pravom igračkom«, može nastati zanimljiv spoj, rekla je Sandra Rakovac, predsjednica udruge Dog Works, članica Povjerenstva za rad sportskih pasmina pasa Hrvatskog kinološkog saveza i licencirana trenerica Hrvatskog kinološkog saveza. Zatim su igre započele uz konkretne primjere iz prakse, a u radionici su učili svi – s jedne strane vlasnici, a s druge »simpatični lajavci«.