Pad prometa

U problemima ugostiteljski objekti u blizini srednjih škola u Opatiji: ‘Nema klasičnih odmora, pa djeca ne stignu po marendu’

Mirna Šumberac

Sanjin Basara i Marin Kudrić, voditelji buffeta Tenis / Foto M. ŠUMBERAC

Sanjin Basara i Marin Kudrić, voditelji buffeta Tenis / Foto M. ŠUMBERAC

Rasporedi velikih odmora su zbog mjera za suzbijanje epidemije izmijenjeni, a to utječe na rad kafića i restorana brze hrane koji uglavnom ovise o svojim glavnim potrošačima – srednjoškolcimaOPATIJA  Domino efektom uzrokovanim pandemijom COVID-19 porušena je većina društvenih segmenata te se u ovakvim trenucima vidi koliko je sve povezano. Kao što promet hotela i restorana u priobalju ovisi o turistima, tako promet kafića i restorana brze hrane u blizini srednjih škola ovisi o učenicima. Opatijske srednje škole – Ugostiteljska škola, Hotelijersko-turistička škola, Obrtnička škola i Gimnazija Eugena Kumičića – kao i sve hrvatske škole, svoj su način rada prilagodile uputama Ministarstva obrazovanja vezanih za suzbijanje i sprječavanje epidemije COVID-19.


Rasporedi velikih odmora su izmijenjeni, a to utječe na rad obližnjih kafića i restorana brze hrane koji uglavnom ovise o svojim glavnim potrošačima – srednjoškolcima. Svaka škola sada ima po dva velika odmora od kojih su kod nekih smanjeni na samo 10 minuta pa učenici ne stignu do svojih omiljenih objekata po marendu. Također, preporučeno je i da se hrana i piće nose od kuće. Naravno, izmjene su tu kako bi se učenicima, profesorima i ostalim radnicima škole osigurala sigurnija atmosfera, no nažalost neminovan je utjecaj istih na ugostiteljske objekte koji »žive« od velikih odmora.


»Brze« delicije


Povodom promjena koje su zadesile prijašnju i ovu školsku godinu odlučili smo kratko porazgovarati s djelatnicima ili vlasnicima najpopularnijih »stanica za marendu« u kojima učenici kupuju omiljene tople sendviče, hamburgere i ostale »brze« delicije.

– Posjećenost je barem upola slabija ako se uzme u obzir prošla godina. Učenici nemaju klasične odmore pa djeca ne stignu dolaziti po marendu nego je sve »na brzaka«. Mi živimo kao kafić uz školu pa je sad teže – izjavio je voditelj buffeta Tenis Marin Kudrić.– Učenicima preporučujem da me nazovu pa da im unaprijed pripremim marendu. Mislim da i drugi objekti funkcioniraju po tom principu. Djeca »u turama« dolaze po marendu zbog toga što sad svi u drugo vrijeme imaju velike odmore. Prije ljeta, za vrijeme karantene, bila je apsolutna katastrofa, škola je bila online pa sam morala zatvoriti fast food, vidjet ćemo kako će biti sada – izjavila je vlasnica restorana brze hrane Fresco Marina Vižintin.


 


 Vlasnica restorana brze hrane Fresco Marina Vižintin / Foto M. ŠUMBERAC

Vlasnica restorana brze hrane Fresco Marina Vižintin / Foto M. ŠUMBERAC


Ide puno slabije


– Promet je pao. Blok-satovi su te nema odmora kao prije te su zabrane kretanja. Učenici marendu nose sa sobom. Imao sam neke nesuglasice sa školom jer ne dozvoljavaju okupljanja u blizini mojeg objekta koja ja ne mogu kontrolirati, u moj fast food mogu ući maksimalno dvije osobe i djeca to poštuju. Učenici mi nose 80 posto posla. Kad je škola bila online morao sam sve zatvoriti od 8. ožujka do 1. lipnja – izjavio je Žarko Sladić, vlasnik restorana brze hrane Žare.
Žarko Sladić u restoranu brze hrane Žare / Foto M. ŠUMBERAC

Žarko Sladić u restoranu brze hrane Žare / Foto M. ŠUMBERAC


– Ide nam puno slabije, učenici nemaju marendu kao nekad, sad svaki razred ima svoje vrijeme. Za vrijeme prošlog polugodišta bilo je jako loše budući da nije bilo školaraca. Dolazili su samo radnici i ljudi koji žive u okolici – rekao je Denis Vozila, vlasnik caffe bara Kod pošte.


Denis Vozila, vlasnik caffe bara Kod pošte / Foto M. ŠUMBERAC