Dobar tek, carice Sisi

U parku Angiolina otvorena šarmantna izložba unikatnog carskog porculana

Valentina Sablić

Izložba će biti otvorena do 30. rujna, ulaz košta 20 kuna, a za maloljetne osobe je besplatanUnikatno porculansko kraljevsko posuđe izloženo je u Švicarskoj kući u parku Angiolina. Svoj je vlastiti porculan imala samo »plava krv« i članovi visokog plemstva – porculan se nekada smatrao bijelim zlatom, njegova je vrijednost i bila jednaka vrijednosti zlata. Na europsko se tržište dopremao s Dalekog istoka, a početkom 18. stoljeća napokon je otkrivena tajna formula i postupak njegove izrade te je osnovana prva europska tvornica porculana u Meissenu. Četrdesetak komada ove najfinije vrste keramike iz carske palače Gödöll, proizvedene posebno za kraljevske obitelji, među kojima i obitelj Habsburg, moguće je vidjeti baš u Opatiji.


– Uz svečane haljine kraljice Sisi ovog puta smo odlučili prikazati i nešto, za neke možda još interesantnije i znamenitije – porculan, posuđe kraljevske obitelji. Imamo čast što je sada u Opatiji, a dolazi upravo iz Muzeja grada Gödöll – rekao je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.


Izložba pod nazivom »Dobar tek, carice Sisi« nastavak je suradnje Grada Opatije i mađarskog Grada Gödöll, započete izložbom »Modni ormar carice Sisi« postavljenom 2019. godine. Izložbu su otvorili i prisutnima se obratili gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Gödöll György Gémesi, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i Mónika Czédly, autorica izložbe »Modni ormar carice Sisi« i kustosica carske palače Gödöll koja je osmislila i ovu izložbu. Gradonačelnik Dujmić istaknuo je suradnju ovih dvaju gradova i povezanost Opatije s drugim dijelovima nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije, naglašavajući bogatu povijest koju ovi gradovi dijele i koja ih i dalje spaja. Gradonačelnici obaju gradova izrazili su zadovoljstvo zajedničkom suradnjom, koja će se nastaviti i na gospodarskom, ne samo kulturnom planu. Dujmić je najavio i još jednu izložbu koja nastaje kao plod njihove suradnje, a održat će se gdje drugdje nego u Švicarskoj kući, koja skoro pa postaje drugi dom carice Sisi.
Izloženi artefakti posuđeni su iz zbirke Muzeja grada Gödöll te iz privatne zbirke kustosa i autora postava Csaba Péterfija, koji je prisutne vodio kroz izložbu. Dragocjeni komadi porculana izloženi su uz haljine i nakit carice Sisi, a nastaju u mađarskoj tvornici Herend, koja ga počinje proizvoditi 1826. godine u istoimenom gradu. Herend porculan označavao je dragocjene, ručno oslikane i pozlaćene komade porculana čiji se bezvremenski uzorci i danas koriste u proizvodnji. Ovaj su porculan posjedovale mnoge aristokratske obitelji, a proslavila ga je britanska kraljica Viktorija koja je set naručila za dvorac Windsor. Florealni uzorak s leptirima i pozlatom nazvan je po kraljici te je postao jednim od najpoznatijih uzoraka tvornice Herend.


Izložba će biti otvorena do 30. rujna, ulaz košta 20 kuna, a za maloljetne osobe je besplatan.