Turistička ponuda

U Opatiji se lagano normalizira stanje, dosad vrata otvorilo 13 hotela

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Drecsler

Foto S. Drecsler

Hoteli Milenij i Savoy u Opatiji te hotel Ikador u Iki počeli su s radom pa sada u Opatiji radi 13 hotela. U lipnju se, prema najavama, otvaraju Miramar, Mozart te Grand hotel Adriatic 1 i 2U Opatiji u ovom trenutku radi 13 hotela, a najnoviji koji su se nakon stanke zbog pandemije koronavirusa otvorili su hoteli Milenij i Savoy u Opatiji i hotel Ikador u Iki. Prema podacima dobivenim od Turističke zajednice Grada Opatije, u lipnju će otvorenih hotela u Opatiji prema najavama biti sve više. Tijekom upravo započetog mjeseca lipnja bi tako trebali proraditi i hoteli Miramar, Mozart te Grand hotel Adriatic 1 i 2.


Kad je o ugostiteljskim objektima riječ, već i prije 1. lipnja, prema saznanjima iz ureda TZ-a, u Opatiji su proradili gotovo svi. Odnosno, više ih je otvorilo vrata nego li ih je ostalo do daljnjeg zatvoreno. Dakle, posjetiteljima se uz pridržavanje propisanih mjera već sada nudi dobar izbor mjesta za izlaske i gastronomske užitke, a kako je najavljeno, od danas, 1. lipnja, će se ponovo moći i u vološćansku pizzeriju Moho, jedan od onih lokala koji je nakon stanke nešto opreznije ušao u dane »novog normalnog« razdoblja.


Međutim, nakon što su se domaći ljudi danima »držali doma«, a mnogi od njih i inače nisu prečesto zalazili u restorane, već češće u kafiće i eventualno mjesta koja nude marende, popuštanje mjera i mogućnost da se vrate »starim-novim navikama« zasad još ipak ne koriste baš svi.
Korona ih je privremeno odviknula od čestih posjeta ugostiteljskim objektima i premda se svi koji žive od ove djelatnosti nadaju da će uspjeti barem djelomično vratiti »stare-nove tokove«, sve se nade polažu u ljetne mjesece i barem nekakav turistički posjet.


– Ako si duže vrijeme zatvoren, brzo padaš u zaborav i bez obzira na to isplatilo li se ili ne otvoriti restoran, jednostavno ne možeš biti cijelu godinu zatvoren. A mi ćemo otvoriti u srijedu, 3. lipnja – rekao je Neven Vorkapić, vlasnik restorana Evergreen u Voloskom. U šali je zaključio i da će se propisani razmak između stolova poštovati, no da se boji i da će silom prilika, zbog premalog broja gostiju, taj razmak biti i znatno veći…


Premda se život polako vraća u opatijske ugostiteljske objekte, a dolazi i razdoblje tijekom kojega se očekuje pojačan promet, neki lokali u užem središtu grada i dalje su zatvoreni. U zadnjim danima svibnja je tako još bio zatvoren Merak, a još nije otvorena ni Trattoria Basilico (bivša Žirafa)… Također, zatvoren je i Monokini čije je preuređenje počelo još u danima prije korona krize, no prema stanju uređenosti, jer na terasi su postavljeni stolovi i nove stolice te nove ljuljačke, čini se da je i ovo poznato mjesto konačno pred otvorenjem…