Lijek i riječ

U Opatiji otvoren hrvatsko-ruski psihijatrijski kongres

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Globalnim mentalnim zdravljem do pobjede nad pandemijom Covid-19Svi smo mi fragilni i stres nas može uništiti, ali nas može i učiniti još jačima. Ovo je naš poziv da izgradimo jednu novu psiho-kulturu, s više zajedništva i empatije, suosjećanja, da pomažemo jedni drugima, jer jedino tako možemo pobijediti pandemiju.


Sada smo došli do jedne teme a to je psihijatrija za bolji svijet, pa je i ovaj kongres na neki način dio tog programa. Psihijatri iz Rusije i Hrvatske, ali i drugih zemalja povezuju ovdje u Opatiji svoja znanja kako bi mogli bolje liječiti svoje pacijente, ali i promovirati mentalno zdravlje.


Danas samo svi zajedno, globalnim mentalnim zdravljem možemo pobijediti pandemiju. Naime, pandemija Covid-19 može negativno utjecati na naše mentalno zdravlje i na mnoge doista tako i utječe, ali može nas također i potaknuti da stvaramo bolje sustave, da se mijenjamo.
A znate onu poznatu – ako se svijet treba mijenjati, treba se mijenjati moj narod najprije. Ako se moj narod prvo treba mijenjati, moja se obitelj mora mijenjati, a ako se moja obitelj prvo mora mijenjati, onda se ja moram mijenjati.Stoga je poruka s ovog kongresa kako nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, a mentalnog zdravlja nema bez duhovnog zdravlja, odnosno duha ljubavi koji nas povezuje, te duha zajedništva i susjećanja – rekao je u Opatiji prof.dr.sc. Miro Jakovljević, najcitiraniji hrvatski psihijatar i predsjednik šestog hrvatsko-ruskog psihijatrijskog kongresa koji će trajati tri dana, a nosi naziv “Lijek i riječ”.


Koncepcija je da se jedne godine održava u Opatiji, a druge u Moskvi i prema riječima potpredsjednika Kongresa dr.sc. Rudolfa Ljubičića, ove se godine odazvalo 130 sudionika, te je prijavljeno rekordnih 99 radova među kojima ih je nekoliko vezano i uz utjecaj pandemije Covid-19 na mentalno zdravlje.


Međunarodni znanstveni skup organizira Hrvatski Institut za duhovnu psihijatriju zajedno s Moscow Regional Society of Psychiatrists and Narcologists i A.I. Yevdokimov Moscow State University of Medicine and Dentistry i na njemu će stručna znanja i klinička iskustva razmijeniti domaći i međunarodni psihijatri, akademici i znanstvenici koji su se nedvojbeno afirmirali na područjima psihijatrije i drugih humanističkih znanosti.


Svečanom otvorenju Kongresa u Centru Gervais u Opatiji prisustvovali su uz ostale i ruski veleposlanik Nj.E. g. Andrey Nesterenko, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, potpredsjednik Ruskog psihijatrijskog društva akademik Boris D. Tsygankov, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta Lomonosov akademik Vsevolod Tkachuk, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Vladimir Mićović, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Goran Hauser, te uime domaćina opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.