Dan starijih osoba

U Matuljima mjerili tlak i šećer u krvi žiteljima starije životne dobi

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Obilježavanje Dana starijih osoba u organizaciji Općine Matulji i Udruge umirovljenika i starijih osobaMjerenjem tlaka i razine šećera u krvi, prvenstveno žiteljima starije životne dobi, pred matuljskim Konzumom počelo je obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba.


U organizaciji Općine Matulji i Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji program je nastavljen u popodnevnim satima kada se održao skup, predavanje i tribina u Domu Hangar.


Tema skupa bila je prevencija demencije pod nazivom »Mentalna stimulacija, tjelesna aktivnost i ostale metode prevencije demencije«, a skup je vodila Maja Zubac, stručna suradnica na projektu »Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji« kojim se pruža psihosocijalna podrška starijim osobama oboljelim od bolesti demencije, odnosno osobama u riziku od oboljenja kao i njihovim obiteljima.
– Nastavak je to aktivnosti na temu demencije u sklopu spomenutog projekta sufinanciranog sredstvima EU-a iz Europskog socijalnog fonda kojim se želi pobliže upoznati javnost s ovom vrstom bolesti koja sve više zahvaća populaciju na svjetskoj razini kako bi se na vrijeme prepoznalo i preveniralo progresivni razvitak bolesti kod osoba u riziku.


Stoga je važno pravovremeno i svakodnevno raditi na zdravlju mozga – istakli su organizatori iz Općine Matulji.


Nakon skupa, uslijedila je tribina na temu psihofizičkog zdravlja starijih osoba koju je vodila fizioterapeutkinja Andrea Stojić, a psihologica Ana Jantolek izlagala je o strategijama nošenja sa stresom i promjenama u starijoj dobi.


– Aktivnosti su to koje se provode u sklopu projekta »Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici« sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda s ciljem umanjenja socijalne isključenosti osoba starije životne dobi s područja Općine Matulji te ih, kroz različite interaktivne, radioničke i društvene sadržaje, uključiti u društvenu participaciju.


Udruga umirovljenika već sada u sklopu projekta provodi niz radionica (jezična, plesna, tjelovježba, nordijsko hodanje, joga, psihoterapija, izrada keramike), organizira izlete i druženja – istakli su organizatori.