Protiv!

U Lovranu odbacili opatijski prijedlog o dokapitalizaciji Komunalca

Marina Kirigin

Na sjednici Vijeća Općine Lovran nije se puno raspravljalo o prijedlogu Grada Opatije, vijećnici su došli s već artikuliranim stavomLOVRAN – Lovranski vijećnici nisu prihvatili prijedlog o dokapitalizaciji društva Komunalac koji je predložio Grad Opatija, a kojim bi Grad postao većinski vlasnik liburnijske tvrtke.


Nakon što su proteklog utorka takvu odluku donijeli matuljski vijećnici, u četvrtak su im se na sjednici Vijeća pridružili i Lovranci koji su ipak puno manje raspravljali o navedenoj temi. Načelnik Lovrana Bojan Simonič dao je uvodnu riječ o točki dnevnog reda koja se odnosila na prijedlog odluke o promjeni visine temeljnog kapitala Komunalca d.o.o. i poslovnih udjela članova društva u tom kapitalu. Naveo je da je Komunalac kupio teren za preseljenje u Jurdani te da je za taj teren ishodovan kredit koji je trebao biti namiren od prodaje nekretnina u vlasništvu liburnijske tvrtke. U vrlo kratkoj raspravi vjerojatno najvažniji argument zbog čega ne treba podržati ovakav prijedlog iznio je predsjednik lovranskog Vijeća Branislav Petković.


– Stalno je prisutno ponavljanje Grada Opatije da se prije roka poveća kapital i da se to uknjiži – ne znam iz kojeg razloga. Redovno smo to odbijali. Podsjetit ću vas da Komunalac nije trebao otići s onog mjesta iz Opatije. To je bila odluka Grada Opatije kako bi na tom mjestu izgradili sportsku dvoranu. Zbog toga je taj trošak trebao preuzeti Grad Opatija – takav je bio dogovor. Međutim kasnije je iz tog dogovora došlo ovo. Redovno su se naši članovi Skupštine i Nadzornog odbora protivili da se na takav način opstruira rad Komunalca. Protiv sam ovakve odluke.
Nemam ništa protiv toga da se poveća kapital za ono što je uloženo, ali ne sada i ne na ovakav način. Nema razloga žuriti. Godine 2023. istječe kredit pa će se onda vidjeti tko je što platio i tko je dužan te ćemo raspravljati o povećanju ili smanjenju temeljnog kapitala Komunalca, objasnio je Petković na sjednici Vijeća koja je održana u društvenom domu Liganj, a na kojoj je bez rasprave jednoglasno prihvaćen i treći rebalans proračuna.