Foliot

Trotjedna matuljska kamperska priča: “Ljetni kamp je baš ono što je djeci trebalo”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Facebook Foliot

Foto Facebook Foliot

Centar za djecu i mlade održao je svoj prvi ljetni kamp namijenjen djeci od 7 do 14 godina te im ponudio teme »Put oko svijeta« i »Superjunaci«Foliot – Centar za djecu i mlade Matulji ove je godine održao svoj prvi ljetni kamp namijenjen djeci od 7 do 14 godina.


Prema riječima voditeljice Foliota Nikoline Hrge, nakon izazovne i nesigurne školske godine, tijekom koje je djeci bilo onemogućeno ili ograničeno sudjelovanje u svim izvanškolskim aktivnostima, pokazalo se da je upravo ljetni kamp bio ono što im je trebalo.


U tri tjedna kampa, koliko je trajala kamperska priča Udruge Foliot, djeca su imala priliku sudjelovati u dvams tematskim blokovima – »Put oko svijeta« i »Superjunaci«, koji su ih potpuno osvojili.


Putnici i Superjunaci
Na »Putu oko svijeta« upoznali su se sa stranim kulturama i jezicima – engleskim, talijanskim i francuskim, isprobali su razne slastice, uživali u ljetnim radostima na izletu u Njivice i Malinsku na otoku Krku, a posjetili su i Gorski kotar – Delnice, Golubinjak i Lokvarsko jezero.


Također, sudjelovali su u pregršt kreativnih radionica pod vodstvom voditeljica iz Foliota i stvarali prava mala remek-djela u različitim medijima i tehnikama, rastezali se, izrađivali zdravi sladoled, osmišljavali koreografije na plesnim radionicama i pisali svoje dnevnike putovanja.– »Superjunaci« su istraživali i smišljali načine kako spasiti planet Zemlju od zagađenja, osmišljavali su svoj Super Stroj koji im može pomoći u tom naumu, sudjelovali su u radionicama 3D printanja i sami izrađivali svoje privjeske superjunaka te, kao i grupe putnika, bili na izletima u Puntu na otoku Krku i Fužinama gdje su, između ostalog, posjetili i Kaubojsko selo Roswell.


Tamo su svoje superjunačke moći pokazali jašući konja, bacajući potkove i istražujući ljekovito bilje te učili kako se ponašati prema biljkama i životinjama. Upoznali su se i s hranom superfood koja ima moć ojačati svakog superjunaka – naveli su iz Udruge Foliot te poručili kako su iznimno zadovoljni odazivom, kao i povratnim informacijama djece i roditelja.


Nastavak slijedi


Zahvaljuju turističkoj agenciji Lynx and Fox i turističkoj vodičkinji Jeleni Holenko Pirc, Kavani Marijana na izvrsnim ručkovima, Damirovu fotokutku na prekrasnim uspomenama i Kvarner Toursu na ugodnim vožnjama na izlete.


Također, veliku zahvalu iz Foliota upućuju i Općini Matulji na podršci. Raduju se svim budućim izletima i kampovima s djecom jer, kako kažu, ovo iskustvo nije ispunilo samo dječja srca, već i njihova.


Ljetni kampovi Udruge Foliot su završeni, no iz Udruge Foliot poručuju da pripremaju brojne aktivnosti do kraja ljeta za djecu i za odrasle, uslijed čega treba pratiti njihovu mrežnu stranicu – www.foliot.hr te društvene mreže (Facebook, Instagram).