OBLJETNICA

Tri desetljeća od početka ratnog puta Opatijskih štakora, ove subote prigodno druženje

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Detalje subotnjeg programa jučer su objavili opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i članovi Organizacijskog odbora proslave Marinko Ivešić, Roberto Žigulić, Arsen Posavec i Marko LovretićOPATIJA – U subotu 18. rujna u Opatiji, ispred Sportske dvorane Marino Cvetković, ili u slučaju kiše unutar dvorane, obilježit će se 30. obljetnica od osnutka i odlaska na ličko ratište dragovoljaca 1. satnije 1. bojne 111. brigade ZNG-a iz Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage – Opatijskih štakora.


Skup će, u čast prvog postrojavanja Opatijskih štakora, početi u 9.40 sati uz nastup Puhačkog orkestra Lovran, a centralno zbivanje, postrojavanje pripadnika 111. brigade, bit će u 10 sati. Obljetnica je zamišljena kao susret i druženje liburnijskih sudionika Domovinskog rata, a detalje programa jučer su objavili opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i članovi Organizacijskog odbora proslave Marinko Ivešić, Roberto Žigulić, Arsen Posavec i Marko Lovretić.


Stotinjak ljudi


Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, uoči postrojavanja bit će prigodan promenadni koncert lovranskog orkestra, a nakon postrojavanja kratki program koji će započeti uz hrvatsku himnu, pozdrav zastavi i odavanje počasti svim poginulim braniteljima minutom šutnje. Na oltar domovine svoje živote položilo je 16 branitelja s liburnijskog područja, među kojima ih je 11 bilo s područja Grada Opatije zbog čega i ovdašnja sportska dvorana nosi ime po opatijskom palom branitelju Marinu Cvetkoviću, sportašu i zaljubljeniku u košarku. Uz hrvatske branitelje i sve građane koji to žele, na obilježavanje obljetnice su uz predstavnike Grada Opatije pozvani i svi liburnijski načelnici, a očekuje se da će se okupiti stotinjak ljudi, što je ujedno u skladu s trenutačnim epidemiološkim preporukama. U drugom dijelu programa delegati će položiti vijence na opatijskom groblju i kraj spomenika palim braniteljima kod Ville Antonio te će se na Boćariji u Opatiji organizirati domjenak.
– Mislim da je ovo pravo mjesto za postrojavanje budući da dvorana nosi ime po Opatijcu Marinu Cvetkoviću, bivšem sportašu i prvom poginulom branitelju s opatijskog područja. Naši Opatijci i mještani Liburnije su se prije 30 godina, na pravom postrojavanju, okupili u velikom broju, s jednim od najvećih odaziva u cijeloj zemlji, većim od 90 posto, čime se možemo ponositi. Pozivam sve građane koji su u mogućnosti da dođu i da se prisjetimo na sve one kojih, nažalost, više nema među nama – rekao je opatijski gradonačelnik Kirigin.


Priprema monografije


Dr.sc. Roberto Žigulić koji priprema monografiju »Opatija i Liburnija u Domovinskom ratu« u suradnji s opatijskom Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te zasebnu monografiju o Opatijskim štakorima, govorio je o povijesnim činjenicama koje će uskoro biti ukoričene. Po njegovim riječima, Prva satnija prve bojne 111. brigade ZNG-a formirana je 2. srpnja 1991. godine. Unutar prve bojne formirana je prva satnija 31. kolovoza 1991. godine, a to su bili Opatijski štakori, ljudi s područja Liburnije. Njih oko 200 prošlo je kroz satniju u ratnim godinama. U 111. brigadi inače je bilo 9.000 boraca, njih 53 je poginulo, dok ih je ranjeno 280. Brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog. Ratni put brigade počinje 13. rujna 1991. godine, kad su počele pripreme za ličko ratište, a uslijedilo je ratno djelovanje na ličkom ratištu: u Brlogu, Drenovu Klancu i Brinju…


Subotnje okupljanje u Opatiji najavili su još i Arsen Posavec, zapovjednik satnije i Marinko Ivešić, članovi Organizacijskog odbora svečanog obilježavanja 30. obljetnice, kao i Marko Lovretić, predsjednik opatijskog ogranka UDVDR-a.


Bili su jedinstveni u pozivu svim pripadnicima Opatijskih štakora da se odazovu svečanom postrojavanju te da, uz druženje proslave 30. rođendan, ali i razmišljaju o ljepšoj budućnosti. Također, zahvalili su Gradu Opatiji i općinama Lovran, Matulji i Mošćenička Draga na pokroviteljstvu proslave.