Novi režim

Svečano jedino u Matuljima gdje se otvara novoizgrađeni dio škole

Marina Kirigin

Na Liburniji će sve škole raditi u jutarnjoj smjeni, a jedino će se nastava u opatijskoj osnovnoj školi za učenike od 5. do 8. razreda održavati u dvije smjeneOPATIJA – Početak školske godine na Liburniji, ali i u cijeloj Hrvatskoj starta danas. Zbog pandemije koronavirusa u mnogim će školama režim nastave biti potpuno drugačiji nego je dosad uobičavao biti. Na Liburniji će sve škole raditi u jutarnjoj smjeni, a jedino će se nastava u opatijskoj osnovnoj školi za učenike od 5. do 8. razreda održavati u dvije smjene.


U lovranskoj Osnovnoj školi Viktora Cara Emina, u matičnoj zgradi i područnim odjelima, nastava će biti ujutro. Ravnateljica škole Iva Erceg navela je da će ove godine biti veći broj grupa produženog boravka u matičnoj školi (tri grupe) te da će učenici predmetne nastave nositi maske, a učenici razredne nastave neće.


Svečanost


Školska godina u matuljskoj osnovnoj školi – OŠ Dr. Andrije Mohorovičića – počet će svečano. Danas će biti otvoren novoizgrađeni aneks matične škole, pa će upravo zbog tog programa otvaranja djeca prvi dan na nastavu doći u popodnevnim satima. Točnije, u 13.30 sati doći će učenici od drugog do osmog razreda, a prijem za prvaše bit će u 17 sati.
– Od utorka nastava će se odvijati po modelu A – bit će u jednoj smjeni, ujutro od 8 sati, rekla je ravnateljica matuljske škole Astrid Massari i dodala da će u područnim školama u Jušićima i Rukavcu nastava biti ujutro, a prijem prvaša u područnim školama prvog dana na rasporedu je u 10 sati.


Učenici Osnovne škole Drage Gervaisa u Brešcima ove će godine na nastavu ići od 7.30 sati, a nastava u područnoj školi u Rupi započinjat će u 8.30 sati. Učenici prvih, drugih, petih, šestih, sedmih i osmih razreda na nastavu stižu od početka u jutarnjoj smjeni. Međutim, nešto drugačiji početak školske godine imat će učenici trećih i četvrtog razreda škole. Oni će prvih mjesec dana, dok vrtić ne iseli iz prostora škole u Veli Brgud, raditi po principu da će svakog tjedna jedan razredni odjel imati online nastavu.


Online nastava


– Prvi tjedan nastavu online imat će četvrti razred, a treći razredi bit će u školi. Drugi tjedan 3.a imat će online nastavu, a četvrti i 3.b će biti u školi… Tako će biti dok ne osposobimo sadašnji prostor koji koristi vrtić, a koji treba preseliti u Veli Brgud, objasnila je Diana Valentin, ravnateljica škole Drage Gervaisa u kojoj će na prvi dan nastave ipak doći svi. Odnosno u ponedjeljak u 10.30 bit će prijem prvaša, u 9.30 sati u školu će doći drugi i treći razredi, a u 10 sati učenici od 4. do 8. razreda.


Prvi dan nastave u opatijskoj osnovnoj školi učenici svakog razrednog odjeljenja dolazit će u drugo vrijeme kako bi se izbjegle bilo kakve gužve. Svečanog prijema za prvaše neće biti u dosad klasičnom obliku, a prozivka najmlađih učenika pred zgradom »male« škole u Voloskom bit će u 16 sati za 1.a razred, a u 17.15 sati za 1.b razred. U područnoj školi u Ičićima prijem prvaša je u 11.30 sati, a u Područnoj školi Veprinac u 10 sati.