Ambiciozni planovi

Sve je spremno za Festival Opatija: Na Ljetnoj pozornici nastupit će velika međunarodna imena, evo kompletne najave

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Festival Opatija

Foto Festival Opatija

Nakon objave vijesti o nastupu popularne američke pjevačice Norah Jones, ulaznice su rasprodane. U Opatiju u 2023. dolaze i legendarni kanadski rokeri SUM41, ali i miljenik domaće publike Petar GrašoPribližava se ljeto i Festival Opatija je počeo izlaziti u javnost s najavama koncerata na Ljetnoj pozornici tijekom predstojeće sezone. Nedavno je objavljena vijest o nastupu popularne američke pjevačice Norah Jones i ulaznice su već rasprodane.


Objavljen je nastup legendarnih kanadskih rokera SUM41, ali i miljenika domaće publike Petra Graše. Publiku je zanimalo što se još može očekivati u 2023. godini, ali i kako je prošla 2022. godina, a odgovore na pitanja dao je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.


Foto Festival Opatija
– S našim Ljetom na Ljetnoj 2023. krećemo početkom lipnja i sve traje do rujna. Dakle, ova naša manifestacija traje gotovo 100 dana neprekinutog programa. Tu su koncerti, ljetno kino, partiji poput RetrOpatijskog i sve je posloženo kako bi bilo raznovrsno.


Mislim da je to važno jer ako svatko pronađe nešto zanimljivo za sebe, to znači da smo uspjeli – rekao je Gigante Dešković po čijim riječima se i ove godine u Opatiji mogu očekivati velika međunarodna imena.


Poznata imena


– To me posebno veseli jer svi zaboravljaju da su ne tako davno veliki međunarodni koncerti bili rijetkost u Opatiji. Mi smo to promijenili. Nije bilo lako, ali smo uspjeli i u nekoliko proteklih godina na Ljetnoj su se zaredali Zucchero, Eros Ramazzotti, Il Volo, Tom Jones, Diane Krall, Sabaton, Maksim Mrvica, The Dire Straits Experience, Luka Šulić iz 2Cellos, svi najtraženiji ovdašnji izvođači – Oliver, Balašević, Severina, Massimo, Čolić, itd.


Znate, kada nastupa svjetska legenda kao Tom Jones, to je nešto što ispisuje povijest našega grada. Na taj način je posložena i 2023. godina – dodao je ravnatelj Festivala Opatija. Pitali smo ga da prema dosadašnjim iskustvima ocijeni vole li izvođači dolaziti u Opatiju.


Foto Festival Opatija


– Izvođači koji nisu s prostora bivše države, uglavnom ne znaju za Opatiju. Kad govorimo o velikim međunarodnim stvarima, Ljetna je često premala, konkurencija raspolaže s višim financijama, itd. Kako onda uspijevamo imati sva ta imena?


Jer se veliki nastupi rade tamo gdje je osoba, s imenom i prezimenom, s kojom su ti izvođači već radili i znaju da će s njom posao biti dobro odrađen. U ovom slučaju sam to ja i moj tim. Kako je naš posao Opatija, dovodimo ih u Opatiju.


Ljepota destinacije je olakotna okolnost, ali najvažnija stvar su vam uvijek ljudi i zato koristim priliku pohvaliti sve djelatnike Festivala Opatija – naglasio je Ernie Gigante Dešković po čijim navodima je Festival Opatija tijekom 2022. godine oborio nekoliko svojih rekorda. Najveći broj događanja, najveći broj ukupnih posjetitelja i najviše ostvarenih prihoda tijekom jedne godine u povijesti ustanove.


Djela umjesto riječi


– Meni je to drago jer volim da djela govore umjesto riječi. Održano je više od 365 događanja, od čega 87 glazbeno-scenskih. Posjetitelja je bilo 100.000, dakle gotovo 10 puta više nego što Opatija ima stanovnika.


Uvijek smo likvidni, bez financijskih poteškoća, nemamo kreditnih zaduženja, stanje na računu sa zadnjim danom godine u zavidnom plusu, ostvarujemo sekundarne učinke cijeloj destinaciji: publika koja je dolazila na naša događanja je negdje spavala, jela, pila.


Ostvarili smo rekord svojeg pozitivnog poslovanja u svim kriterijima. Ako usto znate da mnoge ostale ustanove u kulturi u Hrvatskoj na kraju godine uglavnom broje minuse, onda vam je sve jasnije. Dakle, rekao bih da nam je dobro prošla 2022. godina – zaključio je čelni čovjek Festivala Opatija.