MATULJICIOUS INTERNATIONAL

Suradnja Matulja i Goriških Brda “za prsti polizat”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Slovenski gosti i rukavački domaćini zajednički su osmislili meni koji je spojio domaću kuhinju i sezonske namirnice te međunarodne specijalitete, a svaki su slijed pratile i »posebne kapi« u čašiBilo je baš »za prsti polizat«, kako je ovogodišnji program manifestacije Matuljicious i najavila Turistička zajednica općine Matulji. Sva su mjesta u Stanciji Kovačići u Rukavcu bila popunjena, a domaćim ugostiteljima koji su pravi »čarobnjaci u kuhinji« u goste su u okvirima programa Matuljicious Internationala došli prijatelji iz Goriških Brda koji su s Općinom Matulji pobratimljeni već više od 30 godina.


Njegovanje ove lijepe priče o prijateljstvu i razmjenama ideja u različitim sferama života, a u ovoj prigodi iz enologije i gastronomije, na ispraćaju studenoga nastavilo se uz Domačiju Kabaj čiji su predstavnici na čelu s Katjom Kabaj Morel u jedno posebno mjesto, kakvim se Rukavac opravdano smatra, donijeli »dašak« Goriških Brda…


Šest sljedova


Najjača slovenska vinska regija predstavila se rukavačkim domaćinima, a kako je istaknula Katja Kabaj Morel, vinarija koju predstavlja ubraja se među 100 najboljih u svijetu. Ugledni slovenski gosti i ljubazni rukavački domaćini zajedničkim su snagama osmislili meni sastavljen od šest jela koja su spojila domaću kuhinju i sezonske namirnice te međunarodne specijalitete, a svaki su slijed pratile i »posebne kapi« u čaši.
Foto Mateo Levak


Uz sirove škampe na skuti koje je pripremio domaći chef Vinko Frlan pio se pjenušac Jarbola Ružić, a isti je chef pripremio i carpaccio od boškarina s mladim grobničkim sirom serviran uz Malvaziju vinarije Kapić iz Matulja.


Dva slovenska chefa, Primož Bensa i David Bucik, su pripremila dva jela, i to hladno predjelo od pastrve iz Soče, te raviole punjene kremom od muškatne buče, a pratnja iz čaše otkrila je tajne vina Kabaj – najprije uz Sivi pinot, a onda i uz Rebulu…


Chef Denis Memagić je pripremio svinjska rebra marinirana u crnom pivu Morčić iz Velog Brguda i kremu od repe, specijalitet uz koji se pila »craft bira« Morčić, te za kraj slatki »nonin rajskok« uz Muškat Likuf vinarije Kapić.


Foto Mateo Levak


Dobrodošlicu je svima uime rukavačkih domaćina poželjela Danijela Paliska Frlan, a program Matuljiciousa je predstavila direktorica matuljskog TZ-a Marijana Kalčić.


– Svi me pitaju zašto baš »Matuljicious« (Matuljišs), a odgovor je da je to zapravo nastalo od engleske riječi delicious (delišs) jer u Matuljima i imamo sve »delišs« – sve nam je dobro – i vino, i pjenušac, i pivo, lokalni OPG-ovi i vrijedni ljudi koji »znaju svoje delo«.


Matuljicious je naša škrinja s blagom – navela je Marijana Kalčić i zahvalila na gostovanju Općini Brda koju posjećuje još od djetinjstva, a s kojom je Općina Matulji u pobratimstvu dužem od 30 godina.


Priroda, vina, ulja


Nadovezala se Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizam i kulturu općine Brda koja je Matuljcima zahvalila na gostoprimstvu, ali i pozvala zainteresirane da svakako posjete Goriška Brda jer i tamo je sve, po uzoru na Matuljicious – »Brdaljicious« (Brdališs) – od prekrasne prirode, do vrhunskih vina i maslinovih ulja.


Foto Mateo Levak


O Jarboli je govorio Franko Ružić, o vinariji Kapić Toni Babić, a o pivovari Morčić Elvio Kalčić i sva su trojica na vlastitim primjerima dočarala kako se uz dobru ideju i puno truda snovi pretvaraju u stvarnost i postaju dijelom Matuljišsa.


Domačiju Kabaj je predstavila Katja Kabaj Morel, po čijim riječima »pred goste dovode vina koja su dostigla svoju zrelost«.


– Imamo tradiciju i naše stare recepture i pri proizvodnji vina ih koristimo u kombinaciji s onim što donosi moderno vrijeme, ali se to nikad ne smije odraziti na kvalitetu vina koja nam je prioritet.


Kombinirati lokalne namirnice i odabrana vina posebno nam je zadovoljstvo – rekla je Katja Kabaj Morel iz jednog od 100 najboljih svjetskih vinskih podruma i pohvalila Matuljicious International.