Erasmus projekt

Stvara se europski studij menadžmenta kamping resorta na fakultetu u Iki

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Projekt je težak 165.892 eura, realizirat će se u 3 zemlje, a praksu i istraživanja za diplomski rad studenti će moći odrađivati u najboljim kampovima EuropeFakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci odobren je projekt Erasmus+ za strateška partnerstva čija vrijednost iznosi 165.892 eura, a riječ je o EU sredstvima koja će se usmjeriti u razvoj europskog kurikuluma u području održivog menadžmenta kamping resorta CAMPMASTER. Konačni je cilj omogućiti izvođenje diplomskog studija koji će biti kreairan i otvoren za polaznike iz cijelog svijeta.


Sigurnost i luksuz


Navodeći kako je upravo kamping turizam koji simbolizira sloboda boravka u prirodi i u vrijeme pandemije ostao jedan od najpoželjnijih oblika smještaja, voditeljica i idejna začetnica projekta doc. dr. Josipa Cvelić Bonifačić kaže da atraktivnost smještaja u vlastitoj kamp opremi, a posebno u vlastitom kamperu koji često nalikuje pokretnoj luksuznoj vili, postaje ultimativna sigurnost i luksuz u vremenima distanciranja i potrebe za vrhunskom higijenom.


– Također i smještaj u mobilnim kućicama kao samostalnim malim vilama u epidemiološki krhkim vremenima postaje jedna od najpoželjnijih smještajnih alternativa. U Europi je 26 tisuća kampova koji ostvaruju ukupno 15 posto svih europskih noćenja.
Takvu moćnu industriju ne prate i obrazovne mogućnosti posebno u domeni visokog obrazovanja. Sveučilište u Rijeci, odnosno Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu stoga je zajedno sa Sveučilištem u Gironi u Španjolskoj te Sveučilištem u Bredi u Nizozemskoj pokrenuo project CAMPMASTER kojim se planira osnivanje diplomskog studija Održivi menadžment kamping resorta, najavljuje doc. dr. Cvelić Bonifačić.


Projektu CAMPMASTER pridružili su se kao partneri iz gospodarstva: Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Udruga kampova Girone (CAG) te Leading camping Europe – Udruga vodećih europskih kampova.


– Tri vrhunske obrazovne institucije iz turizma i ugostiteljstva uz tri vodeća kamping udruženja sudjeluju u ovom projektu koji bi u sljedeće 2 godine trebao izvršiti pripremu za osnivanje prvog diplomskog studija na području kamping menadžmenta u Europi.


Razvoj europskog kurikuluma znači da budući studij mora imati europsku dimenziju obrazovanja koja će u fokusu imati održivost, ali i buduće potrebe rada i razvoja kamping menadžmenta u Europi i svijetu, kaže voditeljica projekta.


Korak dalje


Kroz projekt CAMPMASTER Sveučilište u Rijeci te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu kao nositelj projekta, zajednički s partnerima definirat će ishode učenja na budućem studiju, razraditi sadržaje modula, izraditi digitalnu platformu na kojoj će biti objavljene studije slučaja iz područja kamping menadžmenta.


Očekuje se da će se nakon projekta stvoriti uvjeti za početak jednog posebno atraktivnog međunarodnog diplomskog studija od 240 ECTS bodova. Program se planira održavati u 3 zemlje, a praksu i istraživanja za diplomski rad studenti će moći odrađivati u najboljim kampovima Europe.


– Ovaj je projekt nastavak aktivnosti na formiranju obrazovnih programa za menadžment kamping resorta. Naime, fakultet je prije četiri godine započeo s programom cjeloživotnog obrazovanja Menadžment kamping resorta, a sada se ide korak dalje, ambicioniznije i na međunarodnoj razini, ističe voditeljica.


Upravljanje iz Opatije


Doc. dr. Josipa Cvelić Bonifačić kaže da će zahvaljujući ovom projektu prvi put u povijesti europska akademska zajednica, gospodarstvenici i studenti promišljati zajednički o visokom obrazovanju u domeni održivog kamping menadžmenta.


– Zajednički će se kreirati ishode učenja za budući međunarodni studij održivog kamping menadžmenta. Transnacionalnost projekta i koncepta za budući studij dugoročno treba pridonijeti povećanju kvalitete i ukupnom održivom razvoju turizma u Europi.


Realno se očekuje da će već činjenica da se projektom upravlja iz Opatije te da je u njega kao partner uključenoi Udruženje kampova Hrvatske posebno pridonijeti razvoju znanja o održivom kamping menadžmentu u Hrvatskoj i time još više unaprijediti konkurentnost hrvatskog kamping menadžmenta, zaključuje doc. dr. Cvelić Bonifačić.