Turistički rezultati

BOLJI OD SUSJEDA Srpanj donio čak 72 posto lanjskog prometa u Mošćeničkoj Dragi

Marina Kirigin

Mošćenička Draga zasad najmanje gubi na Opatijskoj rivijeri / Foto Marina Kirigin

Mošćenička Draga zasad najmanje gubi na Opatijskoj rivijeri / Foto Marina Kirigin

U prvih 12 dana ovog mjeseca na području općine Mošćenička Draga ostvareno je 72 posto lanjskih dolazaka, odnosno 64 posto lanjskih noćenja. Ipak, kumulativni je rezultat za ovogodišnjih prvih šest mjeseci i dalje na skromnih 20 posto lanjskih dolazaka i 24 posto lanjskih noćenjaOPATIJA  Iako se epidemiološka slika kvari, turistički rezultati u prvoj polovici srpnja na Opatijskoj rivijeri vraćaju optimizam. Na obalnom prostoru Liburnije u prvih 12 dana srpnja ostvareno je 72 posto lanjskog turističkog prometa u Mošćeničkoj Dragi, 45 posto lanjskog turističkog prometa u Lovranu i 55 posto lanjskog turističkog prometa u Opatiji. Direktorice turističkih ureda u tim jedinicama lokalne samouprave, s obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, zadovoljne su takvom situacijom.Mošćenička Draga zasad najmanje gubi u odnosu na druge JLS s Opatijske rivijere. U prvih 12 dana ovog mjeseca na području općine ostvareno je 72 posto lanjskih dolazaka, odnosno 64 posto lanjskih noćenja. Ipak, kumulativni je rezultat za prvih šest mjeseci i dalje na skromnih 20 posto lanjskih dolazaka i 24 posto lanjskih noćenja. Direktorica draškog turističkog ureda Nensi Dretvić kaže da je na srpanjske turističke rezultate utjecalo lijepo vrijeme, ugodne temperature, otvaranje najvećeg draškog hotela Marina, ali i vrlo solidno popunjen draški autokamp.


Reality show


– Stigli su nam naši vjerni gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, a uz njih i gosti iz Češke i Mađarske, kao i domaći gosti. Treba istaknuti da se goste puno više prijavljuje, pogotovo vlasnici kuća i stanova za odmor, zbog potvrda koje moraju gosti imati prilikom prelaska granice. Veseli nas što će se ubrzo otvoriti i hotel Mediteran u kojem će boraviti ljudi koji sudjeluju u snimanju reality showa. Međutim, neizvjesnost je i dalje prisutna, iznajmljivači kažu da buking ovisi o epidemiološkoj situaciji, da je vezan uz broj zaraženih u zemlji. Visokokategorizirane kuće za odmor, ali i cjelokupan obiteljski smještaj, za sada se dobro popunjavaju, a iznajmljivači redovito dobivaju upute o tome što moraju u svojim objektima osigurati kako bi proveli epidemiološke mjere – rekla je Dretvić i ponovila da su za sada zbog COVID-a otkazana 12. smotra i regata tradicijskih barki na jedra Mala barka koja je trebala biti na rasporedu idućeg vikenda.


12 DANA SRPNJAMošćenička Draga – 72% lanjskog prometa


Opatija – 55% lanjskog prometa


Lovran – 45% lanjskog prometa

 


U Opatiji je u ovom trenutku otvoreno 20 hotela u kojima se uz one u obiteljskom smještaju odmara oko 3.500 gostiju. U prvih 12 dana srpnja na području Turističke zajednice grada boravilo je 10.000 gostiju koji su ostvarili 40.000 noćenja, što čini 55 posto ostvarenja turističkog prometa za isto razdoblje prošle godine. Najviše gostiju u srpnju bilježi se iz Njemačke kojih je 10 posto više nego u istom razdoblju lani. Domaći gosti bilježe 24 posto povećanja u dolascima i 15 posto povećanja u noćenjima, dok je najveći porast turističkog prometa i to 58 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima evidentiran s češkog tržišta. Oko 40 posto manje gostiju bilježi se s talijanskog i austrijskog tržišta.


Iznad očekivanja


U hotelskom smještaju ostvareno je 52 posto, dok je u privatnom smještaju ostvareno 44 posto ukupnih noćenja. Od početka godine zaključno s 12. srpnja u Opatiji je boravilo oko 60.000 gostiju koji su ostvarili 175.000 noćenja, što je ostvarenje od 34 posto od turističkog prometa istog razdoblja 2019. godine.
– Ostvareni turistički rezultati u prvom dijelu srpnja iznad su očekivanja, s obzirom na to da su prognoze bile ostvariti rezultat 30 posto od prošlogodišnjeg turističkog rezultata, što turističkom sektoru daje razloga za optimizam. S druge strane, ova je turistička sezona i dalje ispunjena nesigurnostima i neizvjesnošću, a turističkim djelatnicima ipak primarna mora biti zaštita zdravlja naših gostiju i naših sugrađana. Zbog epidemiološke situacije te preporuka stožera, nismo bili u mogućnosti realizirati naše tradicionalne opatijske ljetne manifestacije – Carski grad i RetrOpatiju. No, unatoč tome, umjesto manifestacija s brojnim sudionicima, našim posjetiteljima omogućili smo da Opatiju dožive kroz, možemo reći, intimnija događanja kao što je Opatijski vremeplov – istaknula je direktorica opatijskog turističkog ureda Suzi Petričić.


Lagani porast


Lovranska turistička statistika u srpnju trenutno je na oko polovice lanjskog prometa. Lovran je obećavajuće ušao u 2020. godinu. U siječnju i veljači zabilježeno je 12 posto više gostiju nego lani u istom razdoblju, a s pojavom koronavirusa brojevi su rapidno pali pa je tako u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno samo 14 posto lanjskih dolazaka i 19 posto lanjskih noćenja. Proces otvaranja granica u lipnju doveo je do laganog porasta turističkog prometa te je na području Općine Lovran u navedenom mjesecu ostvareno 29 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa. Najbrojniji gosti u lipnju bili su domaći te gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Italije, a većina njih odsjedala je u privatnom smještaju.
– U prvih 12 dana srpnja ostvaren je 2.631 dolazak i 13.696 noćenja, što je 45 posto prošlogodišnjeg prometa, dok u pojedinim danima promet prelazi i 50 posto prošlogodišnjeg ostvarenja. Veseli da u ukupnom broju noćenja dominiraju turisti s njemačkog tržišta koji ostvaruju 65 posto prošlogodišnjeg prometa. Brojke nisu ni približne lanjskima, ali pružaju neku nadu za drugi dio turističke godine. Međutim, sve je još neizvjesno i nezahvalno za prognoze. Ovo je ljeto u znaku individualnoga gosta koji je fleksibilniji po pitanju rezerviranja i storniranja, ali i u znaku vjernih gostiju. Ono što će definirati ostatak turističke godine je epidemiološka situacija kod nas i u susjednim zemljama te blizina i brzina dolaska i odlaska u slučaju pogoršanja zdravstvene situacije, što nam naš položaj kao autodestinacije daje prednost pred nekim drugim destinacijama – rekla je Luiza Sandalj, direktorica Turističke zajednice Općine Lovran u kojoj je i u srpnju još uvijek trećina hotelskih kapaciteta izvan funkcije.