Simpozij laringektomiranih osoba

Skup u Lovranu: Podrška zajednice važna za uspjeh govorne rehabilitacije

Barbara Čalušić

Sudionici simpozija koji se održava u Lovranu / Foto V. KARUZA

Sudionici simpozija koji se održava u Lovranu / Foto V. KARUZA

Simpozij se tradicionalno organizira u povodu Dana sv. Blaža, zaštitnika bolesti grla, a cilj je ukazati na potrebu značajnijeg rada na prevenciji bolesti, ali i ranoj dijagnostici, kao i znanstvenom osmišljavanju dodatnih opcija u liječenju



 


LOVRAN – U organizaciji Hrvatske zajednice laringektomiranih, Lige protiv raka Primorsko-goranske županije, Kluba laringektomiranih PGŽ-a i Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka danas je u Lovranu započeo Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba.


Simpozij se tradicionalno organizira u povodu Dana sv. Blaža, zaštitnika bolesti grla, a cilj je ukazati na potrebu značajnijeg rada na prevenciji bolesti, ali i ranoj dijagnostici, kao i znanstvenom osmišljavanju dodatnih opcija u liječenju.




U Hrvatskoj je oko tisuću laringektomiranih osoba, postoji i 10 klubova, a Klub laringektomiranih PGŽ-a broji ukupno 39 članova koji se sastaju svaki drugi utorak u mjesecu u prostorijama Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka. Kako navodi pročelnica Zavoda doc. dr. Diana Maržić, u skrbi o tim pacijentima sudjeluju magistri logopedije, djelatnici Zavoda, koji su dio cjelokupne, pogotovo poslijeoperacijske brige o zdravlju pacijenata nakon totalne laringektomije, s ciljem uspostave uspješne govorne rehabilitacije te tako i resocijalizacije, pri čemu je jako važna svaka pomoć i podrška zajednice. Takvu poruku želi se poslati i s ovog simpozija u čijem će radu sudjelovati i sami pacijenti.


Pokrovitelji skupa su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Hrvatska liga za borbu protiv raka, Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata te Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata.