Lovranci jednoglasno

Simonič: ‘Dobro smo procijenili lockdown’

Marina Kirigin

Dobro smo procijenili koliko će biti smanjeni prihodi i imali smo i smanjene rashode pa sve to ne utječe toliko značajno na naše poslovanje – rekao je načelnik Općine Lovran Bojan SimoničProračun Općine Lovran rebalansom je smanjen za 7,5 milijuna kuna i sada iznosi 66,7 milijuna kuna. U obrazloženju rebalansa proračuna načelnik Lovrana Bojan Simonič objasnio je da je do malog smanjenja proračuna došlo ne toliko zbog lošeg punjenja, već zbog odgode projekta Riječke aglomeracije.


– Malo je smanjena ukupna visina proračuna, ali ne toliko zbog lošeg punjenja. Dobro smo procijenili »lockdown«. U okvirima smo na koje smo računali, odnosno dobro smo procijenili koliko će biti smanjeni prihodi i imali smo i smanjene rashode pa sve to ne utječe toliko značajno na naše poslovanje. Iz proračuna smo izbacili projekt aglomeracije riječkog područja vezan uz kanalizaciju koji je investicija Liburnijskih voda i Hrvatskih voda, a koje su navedeni projekt odgodile – objasnio je lovranski načelnik razlog smanjenja proračuna.


Lovranska lučica


Vijećnici su isti podržali uz pridružene amandmane koji su se odnosili na osiguranje sredstava u iznosu od 70.000 kuna za lovransko Lovačko društvo Kobac 1960 koje želi sudjelovati na natječaju kojim bi se mogla osigurati sredstva za uređenje i sanaciju više od 40 kilometara planinarskih staza, povijesnih kalci i lovačke infrastrukture. Time bi se omogućila i jača turistička valorizacija istih, a sve u cilju jačanja planinarskog, penjačkog i zdravstvenog turizma na području Lovrana.
Vijećnici su se složili i da se u proračunu pronađu sredstva (100.000 kuna) za izradu nove projektne dokumentacije za nadogradnju/proširenje lovranske komunalne lučice, s obzirom na to da prošli projekt lovranske luke nije dobio »zeleno svjetlo« od konzervatora, te za sanaciju školjere u Medveji. Ideja je da se novi dio lovranske lučice proširi sa središnjim otokom ispod vile Danice u smjeru Cipere, što bi nalikovalo onoj u Dubrovniku, rečeno je na sjednici Vijeća na kojoj su se odluke donosile jednoglasno. Treći načelnikov amandman odnosio se na sufinanciranje obnove zgrada u staroj jezgri Lovrana. Ukupno osiguran iznos za tu namjenu iznosi 150.000 kuna, a u srpnju će biti objavljen javni poziv za dobivanje bespovratnih sredstava.


Građevinski radovi


Lovranski vijećnici isto tako primili su na znanje prijedlog načelnika da se produlje građevinski radovi u turističkoj sezoni. Načelnik je rekao, s obzirom na to da ne postoji jasna slika što će biti s turizmom ovog ljeta, kao i zbog trenutne situacije sa zatvorenim granicama i lošim bukingom u lipnju, da je namjera dozvoliti svima onima koji sada obavljaju građevinske radove da to mogu činiti do 1. srpnja. Izuzetak bi bio APN, koji je prekjučer prijavio pripremne radove na početku još jedne izgradnje POS-ovih stanova na lokaciji u blizini već postojećih lovranskih POS-ovih stanova, kojem bi se dozvolili radovi tijekom čitave sezone. Takav su prijedlog vijećnici podržali, smatrajući da je važno, posebno za 30 obitelji koje čekaju na svoj novi dom, pripremne radove čim prije odraditi kako bi se moglo započeti s gradnjom.