Uspomena na mlekarice

Šetnjom do Rukavca otvoren “Mlekarski put”

Marina KiriginZVONEĆA – One bi svakoga jutra prije pet sati stavile na leđa košaru ili kofu s trideset do četrdeset litara mlijeka, i tako s bremenom išle u Opatiju, kako bi gospoda već za doručak imala svježe mlijeko.


Mlekarice nisu mogle gledati na vremenske prilike, po kiši i po snijegu, po blatu i po ledu, nedjeljom i blagdanom, one bi se uputile dolje jer Opatija nije smjela ostati bez mlijeka – priča je to o mlekaricama koje su iz Zvoneće svakodnevno kretale put Opatije, a u čiju je čast jučer, na Svjetski dan turizma, otvoren »Mlekarski put«, oplemenjen s nekoliko edukativnih tabela i kamenim klupicama na kojoj su mlekarice »počivale«. Bila je to i prigoda da se prošeće jednim dijelom njihova puta, do Rukavca u dužini od 5,8 kilometara.


Stotinjak okupljenih, osim u šetnji, učenju povijesti kraja, priči o mlekaricama koju je prenio Milovan Matetić, uživali su i u nastupu članova dramske sekcije udruge Domoljub 1909. iz Rukavca, MPZ Štorija, klape Skalin, izvedbi umjetnika Vedrana Ružića te ponudi OPG-a Ružić Jarbola. Cijeli put predvodile su Danijela Lipić, Sali Slavić Stupac, Barbara Sokačić Dukić i Lina Grlaš koje su utjelovile mlekarice i na najbolji način prezentirale njihov težak život. Na otvaranju puta s puno emocija okupljenima su se obratili direktorica Turističke zajednice općine Matulji Marijana Kalčić i načelnik Matulja Vedran Kinkela, čiji su ženski preci, none i pranone, također bile mlekarice.
– Otpiramo put kako bimo sen mlekarican, žensken ke su z našega kraja teško živele i smiron bile pod bremenom, odali počast. Danas smo pasali put od Gašpari preko Zdemera, Kućel i Brezovca se do Rukavca. To je samo del puta kega su one pasevale na pute do Opatije. Dnevno su pasevale 20 kilometar z 30-40 litar mleka. Jena mlekarica za svojega je živjenja hodeć pasala zemljinu kuglu po ekvatore – rekla je Marijana Kalčić, a čitav niz detalja iz života mlekarica otkrio je Milovan Matetić.