175 godina brige o parkovima

Izložba ‘Romantično srce Opatije’ u pavilljonu Juraj Šporer

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Koraljka Vahtar-Jurković je istaknula kako joj je drago da se uz ovu izložbu mogu zaokružiti visoke opatijske obljetnice u ovoj svečarskoj godini u kojoj je uslijed korone ipak sve bilo puno drugačije od prvotnih zamisliOPATIJA  Romantično srce Opatije, izložba uz koju se slavi 175 godina brige o opatijskim parkovima, jer upravo je toliko godina prošlo od osnutka današnjeg Parka Angiolina, jednog od najromantičnijih mjesta u gradu, otvorena je u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.


Izložbu koju vrijedi pogledati, a što je moguće uz pridržavanje epidemioloških mjera, otvorenom je proglasio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, dok su o detaljima postava uz kojega se ujedno obilježava i 70 godina tvrtke Parkovi čijih 70 djelatnika brine o 230.000 »kvadrata« opatijskih zelenih površina, govorili dr.sc. Koraljka Vahtar-Jurković, autorica projekta Opatijska kolajnica i Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.


Autori fotografija koje krase izložbu koja se može pogledati do 11. siječnja su Petar Kürschner, Foto Luigi, te arhiva Parkova i Rodoslovnog centra Kastavštine i Liburnije, dok su popratne tekstove koji su tiskani i u prigodnom katalogu napisali Petra Borovac i Neven Ivanić.
Postavljena je u organizaciji i umjetničkoj kreaciji Festivala Opatija, suorganizatori su Parkovi d.o.o. Opatija i Grad Opatija, a njezin je pokrovitelj Zagrebačka banka.


Romantično srce Opatije u Šporeru / Snimio Marko GRACIN

Romantično srce Opatije u Šporeru / Snimio Marko GRACIN


Sklad parkova i arhitekture opatijski su »zaštitni znak« i bogatstvo koje treba čuvati, a cilj ove izložbe je da se sve stanovnike i goste Opatije podsjeti na jedinstvenu ljepotu koju ovaj grad ima zahvaljujući predanom radu mnogih generacija. Advent je u tijeku, Opatija je doista prekrasno uređena, a u blagdansku priču se sada uklopila i prigodna izložba koja je nadopunila ugođaj.


– Izložba obuhvaća povijest, sadašnjost, te najavljuje budućnost opatijskih parkova i perivoja – rekao je Ernie Gigante Dešković, pojasnivši da se »Romantično srce Opatije« može pogledati svakodnevno osim ponedjeljka u poslijepodnevnim satima, od 17 do 19 sati, te vikendom od 10 do 13 i od 16 do 19 sati.


Koraljka Vahtar-Jurković je istaknula kako joj je drago da se uz ovu izložbu mogu zaokružiti visoke opatijske obljetnice u ovoj svečarskoj godini u kojoj je uslijed korone ipak sve bilo puno drugačije od prvotnih zamisli.


140 biljnih vrsta

 


Park Angiolina od 1968. godine zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture, a od 2016. ima status kulturna dobra. Na površini od 2,7 ha u 44 polja raste oko 140 biljnih vrsta. Zajedno sa susjednim Parkom sv. Jakova čini cjelinu središnjeg opatijskog perivoja, najposjećenije gradske zelene oaze – ističe se u katalogu koji prati izložbu.

– Željeli smo što je moguće širem krugu ljudi približiti vrijednosti opatijskih perivoja, te smo svih deset perivoja iz Opatijske kolajnice označili informativnim tablama, izdali smo vodič koji ima i internetsku verziju i obljetničku godinu zaključujemo uz ovu lijepu izložbu – navela je Vahtar-Jurković.


Opatijski gradonačelnik je dodao kako je perivojna baština Opatije veliki turistički brend koji je zaokružen unutar projekta Opatijska kolajnica, te najavio buduće projekte.


– Pred nama su važni i zahtjevni projekti koji će se financirati iz europskih sredstava, kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka. Bit će to uređenje Amerikanskih vrtova u drugoj fazi i prenamjena bivšeg rasadnika iznad vile Angioline u Centar za posjetitelje, kao i obnova same vile Angioline. Naši parkovi će tako biti oplemenjeni dodatnim sadržajem, što će postati dodatni motiv za posjet Opatiji – rekao je Ivo Dujmić.