Predavanja i akcija čišćenja

Rođendan Parka prirode Učka i Centra za posjetitelje Poklon posvećen ugroženosti podzemlja

P. N.

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

Subotnji program na Poklonu pružio je posjetiteljima priliku da, kroz stručna vođenja muzejskim postavom, saznaju više informacija o vrijednostima zbog kojih su Učka i Ćićarija proglašene parkom prirode, ali i da osvijeste problem bacanja otpada u prirodu 


U subotu, 21. svibnja, u Parku prirode Učka obilježen je 23. rođendan Parka te 1. rođendan Centra za posjetitelje Poklon. U Centru za posjetitelje Poklon održana su predavanja i stručna vođenja, uz prigodan popust na ulaznice. Istovremeno, u jamama Pricejak i Rašpor odvijala se akcija čišćenja, u organizaciji JU Park prirode Učka, inicijative Čisto podzemlje te Speleološkog kluba Ozren Lukić.


Područje Učke i Ćićarije proglašeno je parkom prirode 19. svibnja 1999. godine. Spoj mora i planine, Sredozemlja i unutrašnjosti, temeljno je obilježje Učke. Po raznovrsnosti staništa i na njima obitavajućih vrsta, jedna je od značajnijih točki biološke raznolikosti europskog kontinenta. U samom srcu Parka, na prijevoju Poklon, 25. svibnja 2021. godine otvoren je istoimeni centar za posjetitelje, novo središte Parka prirode Učka. Središnji dio centra je multimedijalni muzejski postav, u kojem su, na moderan i interaktivan način, prikazane vrijednosti Učke, Ćićarije i okolnog područja. U prvih godinu dana, muzej je posjetilo oko 10.000 domaćih i stranih posjetitelja, a zahvaljujući zanimljivom dizajnu i inovativnom pristupu prezentaciji prirodne i kulturne baštine, muzej je nagrađen s dvije međunarodne nagrade: BigSee Tourism Design 2022 i MUSE Creative Awards. 
Subotnji program na Poklonu pružio je posjetiteljima priliku da, kroz stručna vođenja muzejskim postavom, saznaju više informacija o vrijednostima zbog kojih su Učka i Ćićarija proglašene parkom prirode, ali i da osvijeste problem bacanja otpada u prirodu, s posebnim naglaskom na problematiku zagađenja podzemnih objekata. O toj tematici na predavanjima su govorili Andrea Deklić, iz Udruge „Underground“ te Damir Janton iz inicijative „Čisto podzemlje“. Deklić je posjetitelje upoznao sa svijetom speleologije, ali i sa endemskim vrstama koje obitavaju u našem podzemlju. Janton je govorio o problematici onečišćenja podzemlja i volonterskoj speleološkoj inicijativi Čisto podzemlje, koja se bori protiv bacanja otpada u krško podzemlje. Od 2015. organizirano je i financirano preko 45 čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno preko 300 kubika otpada. Glavni uzroci zagađivanja podzemlja su nedovoljna svijest stanovnika krša koji odlažu otpad na neprimjeren način, ali i nerazvijen i neučinkovit sustav gospodarenja otpadom. Iz tog razloga, uz čišćenje speleoloških objekata, u sklopu inicijative održavaju se i predavanja za javnost o važnosti očuvanja krša.