Popodne "čistog užitka"

RetroRibarska fešta: Srđana Jevtić pripremila medvejansku marinadu

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Fešta u Medveji je imala i humanitarni karakter. Zapjevali Karin Kuljanić i BonacaMEDVEJA Nakon promjenjivog četvrtka, petak je bio pravi ljetni dan i stoga se RetroRibarska fešta u Medveji koju je nestabilna vremenska prognoza pomaknula za dan kasnije, održala u pravom, vrućem srpanjskom ugođaju. Organizatori iz Udruge »Za Medveju«, odlučili su da ova fešta bude “drugačija od drugih” po mnogim elementima, a u prvom redu i po samoj satnici koja je sasvim neobično – umjesto u večernjim satima bila sredinom dana, s finalem u ranim večernjim satima.

Foto galerija: RetroRibarska fešta u Medveji Foto: Sergej Drechsler– Ne mora svaka ribarska biti u noćnim satima, zašto se ne bismo zabavili baš u vrijeme kada na plaži ima najviše kupača – predložili su Medvejani i organizirali RetroRibarsku feštu koja je u nekoliko vrućih sati “čistog užitka” uz more brojnim gostima ponudila baš “se najboje” – od autohtone gastronomske ponude, do bogate tombole. Sve je danas u Medveji “mirisalo” na dugo, toplo, ljeto i sve što vrijeme godišnjih odmora nudi…


A ovaj je medvejanski retroparty uz more startao točno u podne, kada se “va veloj padele” lovranske legende Adriana Grževića počelo kuhati divovsku buzaru od pedoća. Stalo ih je čak 200 kilograma, a još jedna posebnost ove ljetne fešte bila je i priprema originalne “medvejanske marinade”. Prvi je puta ovaj recept “zlata vrijedan” za sve nazočne posjetitelje pripremila lovranska masterchefica Srđana Jevtić. Ono što su agilni organizatori kojima ideja ne nedostaje zamislili, to se i ostvarilo i u toj su marinadi baš svi proizvodi “majstora svog zanata” iz Medveje i okolice. Dakle – isključivo lokalne namirnice i to balzamni ocat od smokve konobe Kali – dobitnika Zlatne košarice za 2023. godinu, češnjak Udruge Brsečki česan, te maslinovo ulje i vino OPG-a Franković iz Medveje.
Čast da prva “zakanta” na RetroRibarskoj fešti u Medveji pripala je Karin Kuljanić, a od trenutka kada je “preuzela mikrofon”, plaža je zaživjela u ritmu odlične glazbe i u drugom dijelu programa bilo je također sve u znaku ljeta i “domaće besede” uz nastup Bonace i za humor uvijek raspoloženog Šajete kojemu je podršku u vođenju programa pružila i Zvijezdana Klobučar Filčić, direktorica Turističke zajednice Općine Lovran.


Što su još mogli očekivati mnogobrojni gosti? Pred kraj manifestacije smotru tradicijskih barki iz Ike, Lovrana i Mošćeničke Drage, a za kraj, kako i odgovara RetroRibarskoj – domaću sopnjadu uz Puhački orkestar Lovran. Fešta u Medveji je imala i humanitarni karakter, pa su se u zamjenu za pripremljenu i ponuđenu hranu prikupljale donacije i polovica iznosa će ići prema najavi organizatora u dobrotvorne svrhe, a ostatak za daljnji rad Udruge »Za Medveju«.