OPATIJSKI SPORTSKI DAN

“Reci DA sportu u Opatiji” prvi put održan na virtualan način

Marina Kirigin

Zbog epidemioloških mjera o zabrani okupljanja ove se godine aktivnosti sele iz sportske dvorane u razrede i virtualno okruženje. Tim će se događanjem ujedno obilježiti i Hrvatski olimpijski danOPATIJA – Sedmi po redu Opatijski sportski dan održat će se pod motom »Reci DA sportu u Opatiji« u četvrtak 10. rujna u virtualnom okruženju, a tim online događanjem ujedno će se obilježiti i Hrvatski olimpijski dan.


Obilježavanje Opatijskog sportskog dana i Hrvatskog olimpijskog dana održava se već sedmu godinu zaredom u organizaciji Sportskog saveza grada Opatije s ciljem edukacije i informiranja djece, mladih i građana o dobrobiti sporta i rekreacije te upoznavanja javnosti s lokalnom sportskom zajednicom uz pomoć Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov«, Društva Naša djeca, Kluba za športsku rekreaciju Gorovo i Dječjeg vrtića Opatija, a pod pokroviteljstvom Grada Opatije. Ova je manifestacija dio Kurikuluma Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« te je tijekom proteklih godina kroz aktivnosti održane u Sportskoj dvorani prošlo oko 4 tisuće učenika, a više od 50 opatijskih udruga predstavilo je sportske i druge aktivnosti za djecu.


Vježbati svakodnevno


Zbog epidemioloških mjera o zabrani okupljanja ove se godine aktivnosti sele iz sportske dvorane u razrede i virtualno okruženje. Za učenike nižih razreda osnovne škole u suradnji s Društvom Naša djeca organizirat će se radionice na temu važnosti bavljenja sportom te obilježavanja Opatijskog sportskog dana i Hrvatskog olimpijskog dana, a učenici će riječima i crtežima poslati poruke sugrađanima o važnosti sporta. U Sportski dan uključit će se i mališani Dječjeg vrtića Opatija, koji će crtati na temu »Moj najdraži sport« te fotografijom zabilježiti kako vježbaju u sportskom kutku vrtića. Mali sportaši, članovi opatijskih sportskih udruga, u obilježavanje Sportskog dana uključit će se fotografijama sa svojih treninga. Sve poruke, crteži i fotografije učenika, vrtićara i malih sportaša objavit će se u prigodnom videu o obilježavanju ovogodišnjeg praznika sporta.
U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i dr. sc. Slavenom Krtalićem, kineziologom iz Odjela za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja, Sportski savez osigurao je edukativne plakate


»Svakodnevno 10-minutno vježbanje za djecu« sa slikovnim uputama za razgibavanje u učionicama, a koji će svoje mjesto naći u razredima škole, u sportskom kutku predškolske grupe Dječjeg vrtića te u Društvu Naša djeca.


Zdrave navike


Za lakšu provedbu aktivnosti pripremljen je i videomaterijal, a vježbe se mogu izvoditi u svakodnevnoj odjeći. Cilj ove aktivnosti je stvaranje zdravih životnih navika i provođenje svakodnevne tjelesne aktivnosti, a nastala je kroz projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo »Živjeti zdravo« uz bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda.


Na internetskim stranicama i društvenim mrežama Sportskog saveza, škole, vrtića i Društva Naša djeca od četvrtka 10. rujna, može se pogledati video-retrospektiva s fotografijama svih dosadašnjih obilježavanja Opatijskog sportskog dana, od 2014. do 2020. godine, kao i prolistati najnovije izdanje brošure »Reci DA sportu u Opatiji«


Sportski savez svake godine izdaje ovu brošuru koja pruža informacije o opatijskim sportskim klubovima s ciljem približavanja sporta najmlađima i uspostavljanja kvalitetnog kontakta djece i roditelja sa sportom, kao i nekoliko savjeta za roditelje malih sportaša.


Galina: Izborom sporta protiv previše sjedenja


– Unatoč koroni nastavljamo obilježavanje Opatijskog sportskog dana kojim ujedno slavimo i Hrvatski olimpijski dan. Ove godine organiziramo sedmi po redu Opatijski sportski dan pod motom »Reci DA sportu u Opatiji«, a zbog propisanih epidemioloških mjera sve aktivnosti održat će se u virtualnom okruženju. Sportski savez izdao je e-brošuru »Reci DA sportu u Opatiji« koja se može pogledati na mrežnim stranicama Sportskog saveza te naših partnera Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov«, Društva Naša djeca, KŠR-a Gorovo, Dječjeg vrtića i opatijskih sportskih klubova. Za svaki su klub navedeni osnovni podaci o tome kako ih pronaći, pridružiti im se i kontaktirati s njima bilo rekreativno, bilo s natjecateljskim ambicijama. Pozivam sve da izaberu sport za sebe, naročito one najmlađe jer danas svi puno sjedimo ispred računala i ekrana i važno je da se bavimo nekom sportskom ili rekreativnom aktivnošću – istaknuo je predsjednik Sportskog saveza Dragutin Galina.