Uskoro Gradsko vijeće

Prosvjetna inspekcija poništila imenovanje ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija. Oglasila se i ona

Aleksandra Kućel Ilić

Putem društvenih mreža se o slučaju očitovala i sama ravnateljica koja je pojasnila da zbog uočenih formalnih nedostataka niti jedna kandidatkinja nije oštećena te je sve ostalo u postupku izbora ravnatelja bilo bez greškeOPATIJA – Kolovoške stanke u održavanju sjednica Gradskog vijeća Opatije ove godine neće biti, a nova sjednica gradskog parlamenta najavljena je za utorak 3. kolovoza. Među ostalim, razmatrat će se prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Dječjeg vrtića Opatija koji je Gradskom vijeću uputilo Upravno vijeće DV-a Opatija.


Kako se pojašnjava u materijalu za sjednicu, tijekom provedenog redovnog nadzora i uvida u dokumentaciju natječaja za imenovanje ravnatelja vrtića, koji je objavljen 22. travnja 2020. godine, viša inspektorica Područne službe prosvjetne inspekcije u Rijeci 1. srpnja 2021. naložila je ponavljanje natječaja za imenovanje ravnatelja zbog povreda odredbi Zakona o ustanovama i Zakona o braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Povreda se odnosi na činjenicu da je natječaj objavljen u dnevnim novinama, a ne u Narodnim novinama, kako nalaže Zakon o ustanovama.


Povreda odredbe Zakona o braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji odnosi se na činjenicu da u tekstu Natječaja nije navedena poveznica na internetsku stranicu Ministarstva branitelja na kojoj su navedeni dokazi potrebni za ostvarivanje prava zapošljavanja sukladno članku 102 Zakona o braniteljima. Stoga je Upravno vijeće DV-a Opatija donijelo prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja. Gradskom je vijeću uputilo prijedlog da se ravnateljica Aleksandra Tramontana razriješi dužnosti te da se, u skladu sa Statutom Dječjeg vrtića Opatija, Aleksandra Tramontana imenuje za vršiteljicu dužnosti ravnateljice na najduže godinu dana. O datumu raspisivanja novog natječaja javnost će biti pravovremeno obaviještena, najavljeno je.
Putem društvenih mreža se o slučaju očitovala i sama ravnateljica koja je pojasnila da zbog uočenih formalnih nedostataka niti jedna kandidatkinja nije oštećena te je sve ostalo u postupku izbora ravnatelja bilo bez greške.


– Zbog tih formalnih razloga natječaj se poništava, a posljedično se ravnatelj razrješuje. Uvidom u poslovanje prosvjetna inspektorica nije pronašla niti jednu moju grešku. Isto tako, dajem na znanje, da je u našoj i Istarskoj županiji iz sličnih razloga poništeno više natječaja za ravnatelje – navela je u svojoj internetskoj objavi Tramontana.