Ususret lokalnim izborima

Predizborna anketa: Kirigin i Dujmić u tijesnoj utrci za mjesto gradonačelnika Opatije

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

U prvom krugu vodi Ivo Dujmić s gotovo 34 posto glasova, a Kirigin slijedi s nešto manje od 28 posto. Na trećem mjestu je Emil Priskić sa 13 posto glasova, zatim Marko Ćorić s oko 7 posto glasova te Ante Štampalija s 5 posto. Neodlučnih je 12 postoUsusret lokalnim izborima portal PodUckun.net dobio je na uvid prvu neovisnu anketu o preferencijama birača u Opatiji. Glavne uloge u kampanji za izvršnu vlast igrat će aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić – ukoliko se odluči na ponovnu kandidaturu – te Fernando Kirigin, ukoliko dobije podršku članova stranke.


Anketu je provela renomirana agencija Promocija plus, telefonski u razdoblju od 11. do 20. studenog, na uzorku od 450 punoljetnih građana Opatije. Uzorak je reprezentativan po dobi, spolu i obrazovanju te stratificiran po mjesnim odborima. Ukratko, radi se o točnom i realnom pogledu na trenutačne stavove birača u gradu.


Agencija je Opatijcima ponudila širok spektar kandidata  iz raznih političkih opcija. Sa strane vlasti, ispitivane su „šanse“ aktualnog gradonačelnika Ive Dujmića, njegovih zamjenika Emila Priskića i Vere Aničić te dvojice članova HDZ-a, kao koalicijskih partnera vladajuće „klike“. To su predsjednik gradske organizacije te vijećnik Marko Ćorić i, iznenađujuće, donedavni ministar turizma Gari Cappelli, kojem bi kandidaturu omogućio novi zakon o lokalnim izborima, javlja PodUckun.net.
Sa strane „izazivača“, kao opcije su ponuđeni predsjednik gradskog SDP-a te predsjednik Vijeća Fernando Kirigin, ugledni član iste stranke i ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić  te nezavisni kandidat i osnivač Kvarnerske inicijative Ante Štampalija.


Prema rezultatima ankete, samo Kirigin i Dujmić imaju realne izglede osvojiti vlast. U prvom krugu, pritom, vodi Ivo Dujmić s gotovo 34 posto glasova, a Kirigin slijedi s nešto manje od 28 posto. Na trećem mjestu je Emil Priskić sa 13 posto glasova, zatim Marko Ćorić s oko 7 posto glasova te Ante Štampalija s 5 posto. Neodlučnih je 12 posto.


Kada se „iz jednadžbe“ izbace Kirigin i Ćorić, a dodaju Cappelli i Peršić, rezultati se ponešto razlikuju. Dujmić i dalje osvaja najveći broj glasova, nešto iznad 31 posto, no uz veće vodstvo pred drugoplasiranom Peršićem kojeg bi „zaokružilo“ 19 posto birača. Vrlo blizu je i Priskić s podrškom od oko 17 posto, dok Štampalija i Cappelli dobivaju po 8 posto, uz 17 posto neodlučnih, javlja PodUckun.net.


Ako se Dujmić ne bi kandidirao, Kirigin bi ostvario uvjerljivu pobjedu s više od 36 posto glasova u prvom krugu, dvostruko više od drugoplasiranog Priskića s 18 posto. Vera Aničić prikupila bi 12 posto, Marko Ćorić 7 posto, a Štampalija oko 5 posto glasova, dok bi neodlučnih bilo više od 21 posto.


Konačno, da se ne kandidiraju niti Kirigin niti Dujmić, primat bi odnio Peršić s dva posto prednosti pred Priskićem. Točnije, SDP-ovac bi osvojio 22 posto glasova, a aktualni zamjenik gradonačelnika 20 posto. Vera Aničić zadržala bi svojih 12 postotaka, Gari Cappelli dosegao bi pola postotnog boda manje od nje, a Ante Štampalija uzeo bi solidnih 10 posto glasova. Pritom bi broj neodlučnih bio najviši, čak 23 posto.


I simulacije drugog kruga prikazuju jednake omjere među vodećim opatijskim političarima. U prvom scenariju, kada bi se u „pripetavanju“ našli Dujmić i Kirigin, aktualni gradonačelnik dobio bi 43 posto glasova, a aktualni predsjednik Vijeća 42 posto, uz 15 posto neodlučnih birača. Drugim riječima – „mrtva trka“ u kojoj će odlučivati nijanse.


U drugoj opciji, da se u drugom krugu suoče Dujmić i Peršić, razlika bi bila bitno veća. Gradonačelnik bi stigao do 45 posto, a ravnatelj Thalassotherapije do 35 posto podrške, uz 20 posto neodlučnih.


Treća varijanta, ona „sudara“ Kirigina i Priskića, ogromnu prednost daje predsjedniku Vijeća. Uzeo bi više od 53 posto glasova, dok bi Priskiću ostalo njih 30 posto, uz 17 posto neodlučnih, javlja PodUckun.net.


Priskić ne bi dobro prošao niti u duelu s Peršićem, no imao bi bitno veće šanse. SDP-ov kandidat osvojio bi 41 posto glasova, dok bi zamjeniku gradonačelnika pripalo 37 posto, uz 22 posto neodlučnih.


U skladu s ovim rezultatima su i odgovori ispitanika na pitanje o stranačkim preferencijama. Tako bi Kirigina kao kandidata SDP-a podržalo 45 posto ispitanika, a Peršića 25 posto, dok 7 posto kaže da im se ne sviđa niti jedan niti drugi. Ostali ili ne znaju ili nisu htjeli odgovoriti.


Kod nezavisnih, prvi izbor ispitanika je Ivo Dujmić s 34 posto glasova. Slijede Emil Priskić sa 16 posto, Vera Aničić sa 14 posto te Ante Štampalija s 8 posto. Još 8 posto kaže da im se nitko od navedenih ne sviđa, dok preostali ne znaju ili ne žele odgovoriti.