SREBRNI JUBILEJ

Prošlo je pola stoljeća otkako je dr. Luigi bacio prvu opatijsku boću

Aleksandra Kućel Ilić

Klub je osnovan 15. travnja 1971., a jogovi su otvoreni 10. srpnja, kada je prve boće bacio tada popularni glumac Karlo Bulić. Dosad je kroz klub prošlo oko 200 igrača te oko tisuću članovaOPATIJA – Boćarski klub Opatija obilježio je značajan jubilej, 50 godina postojanja i djelovanja, a svečanu skupštinu su uz brojne članove uveličali i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin te predsjednik Sportskog saveza Grada Opatije Dragutin Galina. Obojica su vodstvu kluba i svim članovima čestitali obljetnicu, poželjeli daljnji uspješan rad i pomlađivanje redova.


Gradonačelnik Kirigin se također osvrnuo i na adekvatno natkrivanje boćarskog joga, bez čega se ne mogu zadovoljiti ligaški i natjecateljski uvjeti. No, s obzirom na to da se sve mora izvesti prema konzervatorskim pravilima, samo natkrivanje joga koje je, najavio je gradonačelnik, u svakom slučaju u planu, neće moći biti realizirano već ove jeseni, no potrebnu papirologiju je do tada moguće ishodovati.


Fešta o kojoj se pričalo


– Klub je osnovan kao boćarsko društvo 15. travnja 1971. godine, a otvorenje jogova je bilo 10. srpnja iste godine. Na otvorenju jogova sudjelovao je i glumac Karlo Bulić, popularni dotur Luigi iz legendarne televizijske serije Malo misto, koji je bacio prve boće na opatijskom jogu. Bila je to velika fešta o kojoj se godinama pričalo, a jedini živući među osnivačima kluba je Mario Meak, kojeg smo pozvali na današnji susret, ali iz zdravstvenih razloga nije mogao doći. Ovo je prilika da se zahvalimo svima onima koji su kroz proteklih pet desetljeća svojim entuzijazmom, radom i trudom pomogli da u Opatiji opstane i djeluje boćarski klub. Tijekom 50 godina kroz klub je prošlo dvjestotinjak igrača te oko tisuću članova – kazao je predsjednik Boćarskog kluba Opatija Zoran Škrokov te najavio da će se ovdje u listopadu održati i 50. tradicionalni Međunarodni turnir.


Iznova škola boćanja
Predsjednik Škrokov je još najavio i da će se uz pomoć Županijskog boćarskog saveza u rujnu ponovo aktivirati škola boćanja.


– Mi boćari smo mali u opatijskoj sportskoj zajednici, ali se borimo za opstanak i razvoj ovog sporta i igre koja je odraz tradicije ovog kraja, naše regije i naše zemlje. Trudimo se razbiti predrasude da je boćanje dokolica za starije generacije i ukazati na atraktivnost i sportske dosege koji se mogu postići u ovoj igri te pobuditi interes za boćanjem među mlađim generacijama – zaključio je Škrokov i čestitao jubilej boćarskog kluba članovima, igračima te boćaricama rekreativkama, uz želju da se tradicija boćanja u Opatiji uspješno nastavi.