Lovranska Draga

Predstavljena trajna umjetnička instalacija ‘Puli Mȁlina’ Davora Sanvincentija

Valentina Sablić

Instalacija Puli Malina u Lovranskoj Dragi / Snimio Roni BRMALJ

Instalacija Puli Malina u Lovranskoj Dragi / Snimio Roni BRMALJ

Proslava povodom dovršetka radova na ovoj trajnoj instalaciji u pejzažu, započela je u popodnevnim satima u centru Lovranske Drage, kod potoka – legendarne šterne i špine. Druženje je započelo zdravicom i svirkom proslavljenog liburnijskog jazzista Damjana Grpca i njegovog benda „Damjans“ 


LOVRANSKA DRAGA  U petak je, u 16 sati, predstavljena instalacija „Puli Mȁlina“ umjetnika Davora Sanvincentija. Projektantica djela je Iva Peručić dok je radove izvela tvrtka „Kapitel“ iz Žminja predvođena Brankom Orbanićem.

Foto galerija: Instalacija 'Puli Mȁlina' Davora Sanvincentija u Lovranskoj Dragi Foto: Roni Brmalj 
Proslava povodom dovršetka radova na ovoj trajnoj instalaciji u pejzažu, započela je u popodnevnim satima u centru Lovranske Drage, kod potoka – legendarne šterne i špine.


Druženje je započelo zdravicom i svirkom proslavljenog liburnijskog jazzista Damjana Grpca i njegovog benda „Damjans“.


 


„Puli Mȁlina“ prva je u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje će biti postavljene na području Kvarnera u sklopu programskog pravca „Lungomare Art“, koji je dio programa „Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture“.


 


Ispred zdanja prisutnima su se obratili načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, projektantica Iva Peručić, izvođač radova Branko Orbanić, direktorica TD Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić te gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.


 


Pri realizaciji ovog projekta, glavni partner Rijeci 2020 bila je Općina Lovran, uz suradnju Parka prirode Učka, a u realizaciju se, dijalogom s autorima, uključila i lokalna zajednica.


 


Ovaj suvremeni rad, koji spaja arhitekturu i skulpturu, nastaje uz planinarsku stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak, na pronađenim ostacima staroga mlina od kojih je sazdana njegova baza, a cjelokupna izvedba djela izniče iz specifičnosti kraja u kojem se nalazi – paviljon je napravljen od kamena i lokalnog drva maruna.


 


Otvorena arhitektonska forma paviljona dopušta prirodi da uđe u sam prostor; u podu paviljona nalazi se otvor kroz koji je moguće promatrati i slušati protjecanje vode, a otvori na zidovima pružaju pogled na dražanske klisure i šumu.


 


Tako se ovo, u prirodu utisnuto zdanje, s njom u cijelosti prožima te je, inspiraciju i formu crpeći iz specifičnosti mjesta na kojem nastaje, strukturirano po principu prostorne ovisnosti.      


– Instalacija je zamišljena kao oda vodi koja svemu daje život, koja protječe i ovdje i koja Lovranu od davnina daje život. Istovremeno je to i oda prirodi i oda čovjeku – koji ovdje živi, prolazi… Ime je dobila po samom toponimu „Puli Mȁlina“, a ovu su nam lokaciju otkrili mještani, kazala je Iva Peručić i najavila plan sadnje šumskog vrta oko instalacije.


 


„Puli Mȁlina“ u tom smislu postaje genius loci, sasvim specifičan za mjesto u kojem trajno egzistira. Uz estetsku, instalacija sadrži i funkcionalnu vrijednost – prolazniku nudi sklonište, odmorište, mjesto za druženje ili tihu kontemplaciju te se upravo neposrednim odnosom s gledateljem/posjetiteljem ostvaruje njezin totalitet.