Gosti oduševljeni

Povratak u prošlost pod kristalnim lusterima: Krenite retro vlakom kroz retro Austriju i sve to u – Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Izložba »Maketa vlaka« obuhvaća 500 zgrada, 5.000 figura i 2.500 lampica koje pokreće motor i prikazuje razdoblje od ranih 60-ih do kasnih 90-ih godina 20. stoljećaOPATIJA – Impresivna izložba pod nazivom »Maketa vlaka« koja obuhvaća 500 zgrada, 5.000 figura i 2.500 lampica koje pokreće motor, postavljena je u legendarnoj Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji.


Već je i sama raskošna dvorana najstarijeg hotela na Jadranu turistima vrlo zanimljiva, no tijekom ljeta 2021. još je dodatno obogaćena pravom poslasticom za sve koji vole makete, vlakove, stare automobile i retro ugođaj. Naime, kako je objasnila Aurora Sršen, koja posjetitelje vodi kroz izložbu pod kristalnim lusterima, maketa prikazuje razdoblje od ranih 60-ih do kasnih 90-ih godina 20. stoljeća. Uprizoren je imaginaran austrijski grad koji je zapravo sastavljen od najvažnijih obilježja i znamenitosti većeg broja austrijskih gradova, a željeznica koja njime prolazi po pravim, filigranski izrađenim tračnicama, prolazi kroz područje Bavarskih Alpi te stiže do juga Austrije. Maketa je izrađena u omjeru 1:87 i postavili su je majstori iz tvrtke Pfisterer koji su za taj posao utrošili pet dana, a za sve koji je još nisu pogledali, moći će to učiniti do 15. kolovoza. Ulaznice za odrasle koštaju 20 kuna, za djecu su 10, no konzumacija u tom ili većem iznosu u baru Isadora hotela Kvarner, poručili su iz Liburnia Hotels and Villas, prihvaća se kao plaćena ulaznica…


– Gosti su oduševljeni, a najviše ih je vikendom ili kada je oblačnije vrijeme. Izložba je otvorena od 10 do 18 sati, a od petka do nedjelje sve do 23 sata. Maketa je dugačka dvadesetak metara, a široka sedam. Zamišljena je kao vremeplov između 1960. i 1990. godine, što se najbolje dočarava prema modelima automobila iz tih godina. Krajolik na maketi je očaravajući i obuhvaća Alpe, skijališta i snježne planine, obalu, brodove i barke, pa sve do predivnog starinskog dvorca, cirkusa, lunaparka, ali i vjernog prikaza središta grada. Kada bi se sve tračnice s makete spojile, dobila bi se trasa dugačka dva i pol kilometra.
Opatijom sada vozi i bečki tramvaj, rekli su upućeni da je vjerno prikazan, a tu je i austrijska brana… Retro automobili, brodovi i kućice daju poseban doživljaj prošlog vremena kojega se ovom maketom do detalja, s figurama ljudi i svega što čini njihov život vrlo vjerno prikazuje, rekla je o izložbi, pravoj ljetnoj atrakciji Opatije Aurora Sršen.