Simonič nije na listi

POS ide dalje, trideset lovranskih obitelji moći će do stana za 1.300 eura po kvadratu

Aleksandra Kućel Ilić

Na površini od oko 2.000 kvadratnih metara bit će izgrađen objekt s tri stambene cjeline, a u svakoj će biti po deset stanova različitih struktura, od jednosobnih do dvoipolsobnih, s pripadajućim spremištima i parkirališnim mjestima ispred zgradeLOVRAN – Iduće, 2021. godine, 30 lovranskih obitelji uselit će u nove stanove koji se grade zahvaljujući suradnji Općine Lovran i Agencije za promet i posredovanje nekretninama (APN) u sklopu programa poticane stanogradnje (POS) koji je u Lovranu započet prije nekoliko godina, točnije 2016. godine.


U Ulici lovora u Lovranu, na lokaciji nasuprot već izgrađenim POS-ovim stanovima, gradi se novih 30 stanova iz Programa poticane stanogradnje. Vrijednost investicije je 19,3 milijuna kuna, od čega je Općina Lovran putem zemljišta i komunalne infrastrukture osigurala 4,5 milijuna kuna.


Investicija će osigurati dom za Lovrance s već utvrđene Konačne liste iz 2016. godine po cijeni od 9.100 kuna (1.300 eura) po »kvadratu«. U planu je da Općina Lovran otkupi dva od 30 izgrađenih stanova te ih dodijeli lovranskim hrvatskim ratnim vojnim invalidima, sukladno ranije preuzetim obvezama, najavili su iz Općine Lovran.
Na površini od oko 2.000 »kvadrata« bit će izgrađen objekt s tri stambene cjeline, a u svakoj će biti po deset stanova s pripadajućim spremištima i parkirališnim mjestima ispred zgrade. Radi se o stanovima različitih struktura, od jednosobnih do dvoipolsobnih, koji bi sukladno ranijim ispitivanjima i projekcijama trebali zadovoljiti potrebe podnositelja zahtjeva s liste.


Više se o ovoj vrlo aktualnoj problematici moglo čuti nedavno u lovranskom kinu Sloboda gdje je održana APN-ova prezentacija. Kako se moglo čuti tijekom spomenutog događaja koji je organiziran u skladu s epidemiološkim uvjetima, u roku od 30 dana će biti potrebno napraviti odabir stanova prema listi prvenstva.


Također, na tom je skupu dio budućih korisnika izrazio nezadovoljstvo zbog veličine stanova, smatrajući ih premalenim, no kako je objašnjeno, realizacija stanogradnje je moguća jedino po strogim pravilima APN-a koja propisuju uz ostalo i veličinu stambenih jedinica.


Simonič: Više se ne nalazim na listi za POS-ov stan


Je li lovranski načelnik na listi prvenstva za novu turu POS-ovih stanova? Posljednjih se dana ovakva mogućnost spominjala u nekim lovranskim krugovima te javnost opravdano traži odgovor, smatrajući da je, ako su nagađanja točna, takav potez nespojiv s načelničkom funkcijom.


Prema riječima načelnika Općine Lovran Bojana Simoniča, istina je da je svojevremeno bio na listi prvenstva, no radilo se o staroj listi sastavljenoj prije pet godina. Danas, međutim, više nije među kandidatima za POS-ov stan, odnosno, kako je objasnio i potkrijepio dokumentacijom, ne nalazi se na spomenutoj listi prvenstva.


– Lista prvenstva je revidirana i prava je istina da se ja više ne nalazim na njoj. Na natječaj sam se prijavio u trenutku dok još nisam bio načelnik Općine Lovran jer je to bilo prije pet godina – rekao je Bojan Simonič, lovranski načelnik.