Jedinstvenu tortu razrezali su Georgette Yvette Ponté, Ana Puž Kukuljan, Fernando Kirigin, Suzi Petričić i Marina Prijatelj / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ
Kulminacija Festivala bila je točno u podne u Centru »Gervais«, kad je prezentirana, a zatim i degustirana atraktivna čokoladna torta »Opatija - the Chocolate Town« autorica Georgette Yvette Ponté i Marine Prijatelj, koja je spojila dva najpoznatija opatijska simbola - Lungomare i Djevojku s galebom
povezane vijesti
OPATIJA – Kulminacija 19. Festivala čokolade u Opatiji koji je porušio sve dosadašnje rekorde u posjećenosti, bila je danas točno u podne u Centru »Gervais«. Prezentirana je mnogobrojnoj publici, a zatim i degustirana atraktivna i jedinstvena čokoladna torta »Opatija – the Chocolate Town«, koja je spojila dva najpoznatija opatijska simbola – Lungomare i Djevojku s galebom. Zajedničkim snagama i uz veliku medijsku pažnju, ovu su tortu, za čiju se kreaciju od ideje do realizacije utrošilo tri mjeseca rada, razrezali opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, direktorica TZ-a grada Opatije Suzi Petričić, saborska zastupnica Ana Puž Kukuljan te autorice čokoladne atrakcije, artisan čokolatijerka i dizajnerica čokolade Marina Prijatelj i akademska kiparica Georgette Yvette Ponté. Program koji je pratila prava »rijeka čokoholičara« moderirala je Alida Domijan iz opatijskog TZ-a čija je ekipa tijekom nezaboravnog produženog čokovikenda imala pune ruke posla.
Simbioza simbola
– U svojoj osnovnoj ideji, torta kroz simbiozu dvaju simbola Opatije predstavlja koncept ovog grada kao grada koji živi čokoladu ne samo tijekom ova tri festivalska dana, već tijekom cijele godine – objasnila je Georgette Yvette Ponté, autorica čokoladne Djevojke s galebom koja je poznata i po tome što je na Festivalu čokolade od samih početaka i baš na premijernom je izdanju, kad je još bila studentica, izradila čokoladnu Djevojku s galebom i u to vrijeme osvojila prvu nagradu. Uz sve svoje druge radove, već se dugi niz godina izražava i kroz čokoladu, pa je i opatijski festival koji je ove godine trajao od 7. do 9. studenoga nezamisliv bez njezinog čokoladnog umjetničkog dodira.
Mjesec čokolade
Opatija i čokolada već se dugo javno vole, a ta se ljubav rodila davno, još u danima kada su bečke torte i čokoladne slastice vlakom stizale u srce Kvarnera. Čokolada se u današnje vrijeme u većim količinama konzumira upravo tijekom prosinca koji zovu i »najslađim mjesecom u godini« i stoga nije slučajno da je studeni u Opatiji odabran kao mjesec čokolade – sve što je potrebno za slatki prosinac nabavi se na vrijeme. Ovogodišnji je Festival čokolade uz domaće goste privukao i brojne turiste koji su u organiziranim aranžmanima pristizali u grad i nakratko podsjetili na one opatijske »zlatne turističke godine« kada se u svim ugostiteljskim objektima i hotelima izvan ljetne sezone tražilo »mjesto više«. |
– Divno bi bilo kada bi Opatijom tijekom cijele godine tekli potoci čokolade – poželjela je još jedna poznata »čokoladna lady« i to Opatijka Marina Prijatelj koja izlaže na Festivalu čokolade već petnaestu godinu te je uz dizajn i izradu torte, osmislila i recepturu – bečku tortu s autohtonim štihom koja je realizirana uz asistenciju čokolatijerke Nilde Parać. I Marina i Georgette Yvette su otkrile da je rad i na torti i na skulpturi bio vrlo zahtjevan, ali su uz brojne tehničke izazove, promjene i improvizacije, na kraju iznimno zadovoljne rezultatom, što je u konačnici potvrdila i publika.
Apsolutno izvrsno
Torta »Opatija – čokoladni grad« osim dotjeranog izgleda ima i ono što bi svaka slastica trebala imati – okus za pamćenje koji spaja tradiciju s modernim vremenima.
– Torta je apsolutno izvrsna: lagani tamni čokoladni biskvit, dvije vrste čokoladne kreme bazirane na tamnoj i ruby čokoladi, sve prožeto confitom od lovranskih trešanja i laganom notom domaćeg likera od kamelije. Cijela torta prekrivena je patinom i zlatnim prehrambenim efektima. Za izradu ove torte utrošeno je oko 250 jaja, 12 kilograma kreme i 10 kilograma lovranskih trešanja, dok je za čokoladne dijelove same skulpture i motiva Lungomara upotrijebljeno oko 70 kilograma čokolade – istaknula je Georgette Yvette Ponté.