Dopušten posjet

Pogranično stanovništvo dobilo vrijeme za odlazak na posljednja počivališta najmilijih u Sloveniji. Ovo su uvjeti

Marina Kirigin

Prilikom prelaska granice građani iz pograničnog područja trebaju predočiti odgovarajući dokaz (npr. vlasništvo obiteljske grobnice ili slično) te se vratiti u svoju državu u roku od 24 sata – stoji u objavi PU primorsko-goranskeRUPA – Medijski napisi kojima se aktualizirao problem odlaska na groblje u Sloveniju stanovnika pograničnog matuljskog područja u vrijeme pandemije, a koji nemaju groblje u svojoj župi u Hrvatskoj, rezultirao je rješenjem. Iz PU primorsko-goranske objavili su da je posjet grobljima moguć bez dodatnih komplikacija, ali uz uvjet povratka u Hrvatsku u roku od 24 sata.


– Obavještavamo građane, bez obzira na prebivalište u Republici Hrvatskoj, da od 11. rujna mogu prelaziti državnu granicu radi održavanja i uređenja grobnih mjesta u susjednoj Republici Sloveniji, a koja se nalaze na području koje je obuhvaćeno Sporazumom o pograničnom prometu i suradnji (SOPS). Navedeno je omogućeno u okviru izmijenjene točke 14. članka 10. slovenske Odluke o određivanju i provođenju mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Prilikom prelaska granice građani trebaju predočiti odgovarajući dokaz (npr. vlasništvo obiteljske grobnice ili slično) te se vratiti u svoju državu, odnosno Republiku Hrvatsku, u roku od 24 sata – stoji u objavi.


Podsjetimo, stanovnici Rupe, Šapjana, Lipe, Pasjaka i Brca, zbog činjenice da u svojoj župi nemaju groblje, već godinama pokapaju članove svojih obitelji u Jelšanama pa zbog pandemije koronavirusa, odnosno novih uvedenih epidemioloških mjera, potrebnih testiranja na COVID, nisu bili u mogućnosti posjećivati grobove najmilijih. Sugovornici koji su iznijeli taj problem rekli su da je bilo i problema prilikom organizacije prve sahrane u takvim uvjetima.
Nakon toga javio se župnik župe Svetog Jeronima (Klana, Šapjane) Kristijan Malnar koji je potvrdio da postoji problem za redovitih posjeta slovenskom groblju, ali da se sahrane mogu obaviti u Jelšanama, međutim, da se obitelj prethodno mora dogovoriti na granici.