Festival šparuga

Po afrodizijak u travnju u Lovran: “Ovdje raste u izobilju”

Aleksandra Kućel Ilić

Ilustracija / Foto arhiva NL

Ilustracija / Foto arhiva NL

Glavna atrakcija Festivala šparuga je fešta na kojoj se spravlja fritaja od 1.000 jaja, 30 kilograma šprauga i pancete, sve u velikoj padeliPribližava se 22. po redu lovranski Festival šparuga, a kako su najavili iz TZ Općine Lovran, u lovranskim će restoranima manifestacija trajati tijekom cijelog mjeseca travnja, od 1. do 30. travnja.


– Tijekom travnja ugostitelji Lovrana i Lovranšćine nude razne specijalitete na bazi ove samonikle biljke, a umijeće se proteglo čak i na slastice.


Glavna atrakcija ovog Festivala je jednodnevna fešta na kojoj se spravlja omlet od 1.000 jaja, 30 kilograma šparuga i pancete, tzv. fritaja u velikoj padeli, a koja će se održati u subotu, 15. travnja.
Ovu gastro manifestaciju prati i kulturno – umjetnički glazbeni program za sve posjetitelje Festivala šparuga – objavljeno je.


Kako navode iz lovranske TZ, divlje lovranske šparoge rastu u izobilju na obroncima Učke. Poseban okus zahvaljujuju utjecaju aerosola, odnosno miješanju morskog i planinskog zraka.


– Šparoge su tisućama godina poznate kao šumska delicija pozitivnog utjecaja na zdravlje. Ako se još niste odlučili na izlet u Lovran, vrijedi spomenuti da se šparoga od davnina smatra afrodizijakom – naveli su iz lovranske TZ.