Manje posjetitelja

Park prirode Učka zbog pandemije izgubio čak 80 posto prihoda

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Individualaca tijekom cijeloga ljeta ima dosta, ali je zbog izostanka školskih grupa i organiziranih turističkih grupa zabilježen jaki podbačaj. Ulaznice ne naplaćujemo, već samo naše usluge, primjerice stručna vođenja po parku, što ove godine nismo imali – govori ravnatelj parka Egon VasilićUČKA – Premda Učka nudi osvježenje tijekom najvećih ljetnih vrućina, što je mnogima u vrijeme toplinskog vala i tijekom ovogodišnje sezone bila jedna od mogućnosti uz koju se »lakše diše«, kriza izazvana pandemijom koronavirusa jako se odrazila na poslovanje Parka prirode Učka.


Ulaznice se za posjet ovom dragulju prirode ne naplaćuju pa u tom smislu nije moglo doći do pada prihoda, ali se broj posjetitelja izrazito smanjio i uslijed okolnosti nisu dolazile organizirane grupe niti je postojala mogućnost za organizaciju škole u prirodi za djecu. U normalnim, uobičajenim sezonama prije korone, godišnje je takve škole u prirodi unutar Parka prirode Učka pohađalo i do 2.000 mališana…


Štrajk pa korona


– Već od prošle jeseni rad sa školskom djecom u okvirima Parka prirode Učka izrazito je smanjen. Nažalost, najprije je tome kumovao štrajk prosvjetara, a onda, u proljetnoj sezoni – korona. U najtežim smo vremenima čak jedno vrijeme bili i zatvoreni za posjetitelje. Nakon toga je Park otvoren, ali su se posljedice u organiziranom posjećivanju itekako osjetile. Individualaca tijekom cijeloga ljeta ima dosta, ali je kod posjeta organiziranih grupa zabilježen jaki podbačaj. Moglo bi se reći da smo zbog izostanka školskih grupa i organiziranih turističkih grupa ostvarili i do 80 posto manje prihoda u odnosu na vrijeme prije pojave pandemije. Ulaznice ne naplaćujemo, već samo naše usluge, primjerice stručna vođenja po parku, što ove godine nismo imali – naveo je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić u osvrtu na poslovanje u izazovnim vremenima. Po njegovim riječima, tijekom ove ljetne sezone bio je otvoren tek info-punkt na Vojaku, dok info-punkt na Poklonu nije radio…
– Prvi put od kako je organiziran i realiziran, nije se održao niti Učkarski samanj. Korona je sve poremetila i nadamo se da će se 14. po redu sajam, ako sve bude u redu, sajam koji je 2020. otkazan, organizriati 2021. godine, naravno u rujnu – dodao je Vasilić.


Kapitalni projekt


Međutim, korona ipak nije poremetila radove unutar parka, a posebno onaj kapitalni – projekt izgradnje Centra za posjetitelje na Poklonu.


– Dovršen je kompletan građevinski dio, a sada se intenzivno radi na opremanju unutrašnjosti i kroz dva do tri mjeseca očekujemo i da će se ti radovi kompletirati. I dosta drugih zahvata smo uspješno dovršili, od uređenja ceste prema Vojaku, zamjene 1,5 kilometara odbojne ograde uz cestu, do uređenja prilaza Kuli za osobe s invaliditetom, za nepokretne osobe. Popločili smo prilaz do Kule. Uredili smo objekte u Lovranskoj Dragi i Podmaju te ornitološku postaju Rovozna gdje je ornitološki kamp upravo u tijeku. Uveden je i sustav veza između svih objekata, povučeni su optički kabeli od Vojaka do Poklona. Naime, Visitor centar ne bi mogao funkcionirati kako treba bez telefona i interneta. Dosta stvari se radi paralelno, pripremamo dosta novih programa za posjetitelje. Očekujemo da će iduća sezona biti normalna i da će Učka dočekati posjetitelje u novom ruhu i uz puno više sadržaja – zaključio je ravnatelj Vasilić.


Sanacija dijela ceste na Veloj Učki zbog oborina


Promet se u jednom dijelu prometnice na području Vele Učke trenutačno privremeno regulira uz pomoć semafora. Kako smo saznali, ŽUC sanira dio ceste, na području gdje je utjecaj oborina vrlo velik. Na dijelu prometnice koji se sanira voda često podloče teren, a najkritičnije je u spomenutih stotinjak metara gdje je cesta bila najopasnija i uslijed vremenskih nepogoda najviše popucala. Tijekom radova koji i dalje traju iskopani su veliki kanali ispod ceste, kako bi se vodu usmjerilo izvan ceste da ne utječe na kolnik te da vožnje u budućnosti budu sigurnije.


Uskoro protupožarne i turističke kamere


– Preko sezone smo obavljali protupožarne aktivnosti, patroliranja i dežurstva, a na Vojaku će se uskoro nadzorne kamere za protupožarnu zaštitu pustiti u funkciju. Isto tako, profunkcionirat će i turističke kamere pa će se na web stranici moći pristupiti kameri i vidjeti sve što se događa, kakvo je vrijeme na Učki, kolika je temperatura, ima li oborina i slično – najavili su iz Parka prirode Učka.