Smotra i regata

Ovog vikenda u Mošćeničkoj Dragi spremaju novu Štoriju od mora. Što nam donosi Mala barka?

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Luigi Opatija

Foto Luigi OpatijaNakon vrlo uspješno organiziranih smotri i regata tradicijskih barki na jedra proteklih godina koje su polučile velik uspjeh u organizacijskom i promidžbenom smislu, Ekomuzej Mošćenička Draga i Interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine “Kuća od mora”, Katedra Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga (Sekcija za tradicijske barke “Draške barki”), Turistička zajednica i Općina Mošćenička Draga, i ove godine u luci Mošćenička Draga i akvatoriju ispred Mošćeničke Drage od petka, 12. do nedjelje, 14. srpnja organiziraju 16. Smotru i regatu tradicijskih barki na jedra – Mala barka – Štorija od mora.


Organizaciju izravno podržavaju i sufinanciraju PGŽ i TZ Kvarnera. Pored navedenog, manifestacija se organizira i sufinancirana je i u sklopu međunarodnog projekta Adriatic PorTLand, nosi oznaku kvalitete TZ Kvarnera – Kvarner maritime heritage, a prepoznata je i na međunarodnoj razini te je uvrštena u program Europskog dana pomorstva 2024. godine.


Također, manifestaciju podržava i Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre koja ove godine obilježava 10. godišnju rada i djelovanja pa se regata organizira i povodom tog jubileja, kao i povodom 15. godina sustavnog očuvanja i revitalizacije pomorske, ribarske i brodograđevne baštine na Kvarneru i u Istri koja je simbolički započela okruglim stolom održanim na Sajmu Nautike u Rijeci 2009. godine, a te godine je održana i prva regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi.


Puno različitih sadržaja
Mala barka – Štorija od mora održat će se u Mošćeničkoj Dragi uz puno različitih sadržaja vezanih uz more i pomorstvo, te 16. po redu Smotru i regatu tradicijskih barki na jedra čiji će start biti u subotu u 14.30 sati.


U tri dana brojne posjetitelje očekuje četrdesetak manjih ili većih događaja, što znači da će ovogodišnja manifestacija biti iznimno bogata i privlačna za sve uzraste.


Započet će u petak u 18 sati uz promenadni koncert Limene glazbe Spinčići uz drašku plažu i na rivi gdje će biti i prezentacija maritimne baštine, te sajam eko-etno proizvoda.


Svečano otvorenje trodnevnog programa bit će u 19 sati uz inauguraciju brsečke batane (patane), te otvorenje izložbe fotografija “Mala, a tako velika” autora Mire Dežulovića.


Pod nazivom “Omaž ljudima od mora” nastupit će Voljen Grbac i Vivien Galletta. Bit će tu i radionica “Mići mornarići” pod vodstvom Teatra OZ, za djecu od 5 do 11 godina i njihove roditelje, zatim radionice tradicijskih pomorskih vještina Mala barka, kao i radionice za djecu u organizaciji Udruge Palagruža – Barake Palagruzone: Kalanko recikliraj i izradi igračku i Mali brodograditelji gundula/dinosaur.


Na rasporedu će još biti i “Vaš trenutak u 360 stupnjeva Video Boothu, prikaz načina riblova mrežama stajaćicama, razgled Interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine Kuća od mora uz stručno vodstvo, a moći će se razgledati i lošinjski loger Nerezinac.


Tijekom prve večeri će se još upriličiti i promocija projekta Staze i putovi UNESCO Geoparka Viški arhipelag, večernja promenada barki uz drašku obalu, te jedrenje tradicijskih barki ispred Mošćeničke Drage “Bordižamo na bave s kraja”. Koncert će održati Trio Asi, a na kraju programa će se održati i Ples jedara i svjetla – revijalno noćno jedrenje sa svjetlosnim efektima i glazbom.


U subotu će se već i prije same regate održavati zanimljivi programi i to već od 10 sati uz izložbu i prezentaciju tradicijskih barki koje će sudjelovati na smotri i na regati, razgled Kuće od mora, te foto natječaj “Jedra u kadru”.


Isprepleteno programima


Regata tradicijskih barki na jedra Mala barka/Štorija od mora startat će u 14.30 sati. Na smotri će nastupiti tradicijske barke tipa guc, kvarnerski guc, lovranski guc (gajeta), pasara, gajeta, leut, batana opremljene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno, strmo).


Od 17 sati nadalje održavat će se različite radionice poput radionice veslanja u gunduli, zatim sajam eko-etno proizvoda, te primorsku glazbu uz harmoniku.


Svečana podjela nagrada i priznanja sudionicima regate bit će u 20.15 sati, dok će se od 22.30 sati nadalje moći uživati uz koncert “Blues Metropolitano – Omaggio a Pino Daniele”.


I nedjelja će biti isprepletena programima, pa će se prezentaciju maritimne baštine na rivi moći pogledati već od 10 sati nadalje, a najveći dio programa će biti od 18 sati nadalje, pa će tako u 19 sati započeti veslanje i jedrenje tradicijskim barkama za djecu i posjetitelje “Svi na more, na srh od bavi s kraja”, te ribolov za djecu s rive i radionica prepoznavanja vrsta riba pod vodstvom ŠRD Zubatac iz Lovrana.


Od 19 sati nadalje bit će vrijeme za Okuse i mirise mora – GEOfood program i kulinarsku radionicu spravljanja tradicionalnog ribarskog brujeta pripremljenog od sardela, kao i radionica soljenja ribe i prikaz pripreme jela.


Bit će tu još i degustacija kvarnerskih vina u ambijentu tradicijskih barki i jedara, te večer uz primorsku glazbu i evergreene koju će voditi DJ Vedran.


U ugostiteljskim objektima će biti bogata gastro ponuda, a u Malu barku su se uključili konoba Al Ponte, restoran Johnson, konoba Pescaria, pizzeria Mama Mia, Bistro Fico, pizzeria Marina, konoba Zijavica, restoran hotela “Marina”, Wine & Dine Draga moja, te caffe barovi Black & White, Velebit, Porto, Magnolia i beach bar Coco.