Zaključen ciklus

Otvorena rekonstruirana vodosprema Orljak, koja osigurava kontinuiranu opskrbu vodom cijelog područja Matulja

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ovo je jedan od pet projekata Liburnijskih voda ukupne vrijednosti oko 37 milijuna kuna, u planu je još nekoliko takvih vodosprema, tako da je to jedan kontinuirani proces koji se nastavlja upravo kako ne bi imali problema s poljoprivredom i turizmom, koji je brzo rastući u Općini Matulji, ističe načelnik KinkelaJURDANI, RUKAVAC – Na 138. godišnjicu Liburnijskih voda, koja je obilježena jučer na blagdan sv. Klare, svečano je na području Gornjeg Rukavca otvorena vodosprema Orljak, na kojoj je u proteklom razdoblju izvršena dogradnja i rekonstrukcija. Time je uspješno zaključen ciklus od pet projekta sufinanciranih kroz program Europskih fondova ruralnog razvoja koje su Liburnijske vode provele u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Iskorištena je prilika sufinanciranja projekata za izgradnju vodnokomunalne infrastrukture te su za potrebe vodoopskrbe i odvodnje na Liburnijskom području provedeni projekti u vrijednosti od oko 37 milijuna kuna.


Liburnijske vode su, uz suradnju s Općinom Matulji, kandidirale projekt dogradnje i rekonstrukcije vodospreme Orljak na području naselja Rukavac u listopadu 2018. godine na natječaj za dodjelu sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om iznosi oko 7,8 milijuna kuna. Osamdeset i pet posto projekta sufinancirano je sredstvima EU-a, a 15 posto iz Ministarstva poljoprivrede. PDV i neprihvatljive opće troškove sufinancirale su Liburnijske vode.


Ključan objekt


Radove na dogradnji i rekonstrukciji vodospreme izvela je Vodogradnja d.o.o. Kukuljanovo, dok je stručni nadzor nad radovima obavljao Opatija Projekt-Hidro d.o.o. iz Opatije. Radovi su počeli krajem siječnja 2021. godine, a završeni su krajem svibnja ove godine.
– Vodosprema Orljak je jedan od ključnih objekata vodoopskrbnog sustava kojim upravljaju Liburnijske vode, njenom dogradnjom i rekonstrukcijom povećana joj je zapremina s 200 na 1.000 kubika te se time osigurava kontinuirana i sigurna vodoopskrba cijelog područja Općine Matulji, kao i poboljšava funkcioniranje cjelokupnog Liburnijskog vodoopskrbnog sustava, a uz implementaciju u sustav daljinskog upravljanja i bolju iskoristivost vode s vlastitih izvora. Uz ovaj projekt do sada je financiranjem iz Europskog fonda ruralnog razvoja na području Općine Mošćenička Draga izgrađena crpna stanica Sveti Petar te kanalizacijska mreža i vodovodni cjevovodi na području naselja Brseč, na području općine Lovran izgrađen je sustav vodoopskrbe u naselju Kali te na području Grada Opatije vodosprema Poklon, istakao je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak na konferenciji za novinare u Rukavcu, na kojoj je sudjelovao i načelnik Matulja Vedran Kinkela.


– Ova investicija ima velik značaj za razvoj općine Matulji. Vidimo kako u Istri i u nekim drugim dijelovima Hrvatske ovih dana postoje veliki problemi s vodoopskrbom i s količinama vode, a na našu radost na području Liburnije i naše općine s time problema nemamo. Ovo je jedan od pet projekata Liburnijskih voda, u planu je još nekoliko takvih vodosprema, tako da je to jedan kontinuirani proces koji se nastavlja upravo kako ne bi imali problema s poljoprivredom i turizmom, koji je brzo rastući u Općini Matulji. Posebno je važno da je za dogradnju i rekonstrukciju ove vodospreme došlo gotovo osam milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ovi projekti značajni su za cijelu Liburniju i općinu Matulji, minimalno opterećuju općinski proračun, a daju jako veliki benefit za stanovništvo i cijelo područje. Pokrivenost vodoopskrbnim sustavom na području Matulja je 100 posto, a s odvodnjom smo blizu 100 posto, tako da i tu prednjačimo na razini županije, ali i šire. U posljednjih 20-ak godina iznimno su velika sredstva uložena u ovu infrastrukturu, rekao je Kinkela.


Aktivni i planirani projekti


Liburnijske vode i dalje prate trendove povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, te je uz navedene završene projekte trenutno u realizaciji projekt izgradnje sanitarne kanalizacije visoke zone Lovrana sufinanciran iz Nacionalnog plan Oporavka i otpornosti u vrijednosti oko 9,2 milijuna kuna. U pripremi su još dva projekta (na području Grada Opatije i općine Mošćenička Draga) koji se nalaze na inicijalnoj listi prihvatljivih projekata za sufinanciranje iz istog programa u vrijednosti oko 10 milijuna kuna te se njihova prijava na sufinanciranje planira tijekom rujna ove godine.


– Važno je naglasiti da sve projekte, pa i one financirane iz Europskih fondova Liburnijske vode uspješno provode potpuno samostalno vlastitim kadrovima. Također, putem europskih fondova planira se i financiranje projekta »Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području Liburnijske rivijere« koji pokriva područje Grada Opatije i općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga te djelomično područje Grada Kastva, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 700 milijuna kuna, istakli su predstavnici Liburnijskih voda.