Projekt Kaštelir

Otvorena info-interpretacijska točka u centru Mošćeničke Drage

Marina Kirigin

Info-interpretacijska točka u TZO-u Mošćenička Draga

Info-interpretacijska točka u TZO-u Mošćenička Draga

Predstavljeni rezultati Općine Mošćenička Draga na projektu Kaštelir čija je ukupna vrijednost 1,4 milijuna euraMošćenička Draga predstavila je rezultate na projektu Kaštelir kroz službeno otvorenje info-interpretacijske točke osmišljene unutar projekta turističkog vrednovanja prapovijesne baštine pograničnog područja.


Info-interpretacijska točka osmišljena je u sklopu prekograničnog projekta Kaštelir – Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj od Krasa (preko Brkine, Ćićarije i Istre) do Kvarnera financiranog iz programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. godine kroz Europski fond za regionalni razvoj.


Projekt Kaštelir ima za cilj aktivno očuvanje baštine od Krasa do Kvarnera, uz razvoj i poticanje održivog prekograničnog turizma te promociju i zaštitu gradina i tradicionalnog načina života korištenjem divljeg samoniklog bilja – etnobotanika te uzgojem starih sorti biljaka.
Info-interpretacijska točka nalazi se u prostorima Turističke zajednice općine Mošćenička Draga te u obliku arheo-botaničkog parka u samom centru Mošćeničke Drage, a sadržana je od različitih interpretacijskih sadržaja kako bi svi posjetitelji imali olakšan pristup informacijama o prapovijesnoj baštini, botanici i etnobotanici ovog kraja u obliku edukativnih materijala.


Trg se prilikom uređenja povezao dekorativnim betonom i otvorio u hodnu plohu uz postojeću visoku vegetaciju koja je zadržana unutar velikih otvora, dok se tema prapovijesnog bilja proteže duž cijelog trga kroz postavljene corten ploče koje ujedno služe i kao info panoi.


– Zanimljivim i interaktivnim rješenjem centar Mošćeničke Drage postao je bogatiji za još jedan turistički sadržaj i mjesto za provođenje slobodnog vremena, okupljanja i šetnje koje će biti edukativne, ne samo za posjetitelje već i za lokalno stanovništvo.


Kroz projektne aktivnosti turistički se valorizirala i približila priča oko gradina svim zainteresiranima. Gradine su predstavljene kao središnja nit – baštinska poveznica koja objedinjuje cijelu priču oko projekta Kaštelir.


Općina Mošćenička Draga uspješno je realizirala sve projektne aktivnosti koje su bile planirane u sklopu projekta, a odnose se na uređenje info-interpretacijskog botaničkog parka u centru Mošćeničke Drage, organizaciju prapovijesnog, etnobotaničkog festivala, uređenje poučne, etnobotaničke staze od Brseča do gradine Vela Ozida te prikupljanje podataka o arheološkim nalazištima na području Općine Lidar metodom snimanja površine.


Projektom se postigla sinergija drevne povezanosti života ljudi s biljkama uz prezentaciju prapovijesne baštine. Na prezentaciji rezultata je sudjelovao i Park prirode Učka, također u ulozi projektnog partnera na projektu Kaštelir, a koji je predstavio izrađen sveobuhvatni botanički vodič kroz korisno lokalno bilje te proces razvoja pokusnih nasada samonikle biljke encijan.


Projekt je trajao 33 mjeseca te okupio devet partnera s hrvatske i slovenske strane, a njegova ukupna vrijednost iznosila je 1,4 milijuna eura – stoji u priopćenju.