Matulji

OŠ Dr. Andrije Mohorovičića u novom energetskom ruhu, ušteda će biti čak 77 posto

Marina Kirigin

U svega pet mjeseci završena energetska obnova zgrade Osnovne škole u Matuljima / Snimila Marina KIRIGIN

U svega pet mjeseci završena energetska obnova zgrade Osnovne škole u Matuljima / Snimila Marina KIRIGIN

Zahvaljujući energetskoj obnovi, ostvarena je ušteda toplinske energije za grijanje i hlađenje od preko 77 posto, produžen vijek trajanja zgrade te smanjeni troškovi održavanjaMATULJI Energetska obnova zgrade Osnovne škole Dr. Andrija Mohorovičić u Matuljima je završena. U sklopu projekta postavljena je toplinska izolacija vanjske ovojnice zgrade s toplinsko-fasadnim sustavom i dodatna izolacija ravnog krova, što je pridonijelo da zgrada osnovne škole prijeđe iz C u energetski razred A+. Zahvaljujući energetskoj obnovi, ostvarena je projektirana ušteda toplinske energije za grijanje i hlađenje od preko 77 posto, istaknuli su predstavnici Općine Matulji na konferenciji za novinare na kojoj je prisustvovao načelnik Općine Mario Ćiković, ravnateljica škole Astrid Massari, voditeljica EU projekata iz Općine Matulji Astra Gašparini te predstavnik nadzora građenja i tvrtke koja je vodila promidžbu i vidljivost ovog projekta. Načelnik Ćiković tom je prilikom naglasio kako je Općina Matulji uspješno završila još jedan projekt energetske obnove objekata javne namjene u općini.


Sve u pet mjeseci


– U samo pet mjeseci postojeća zgrada osnovne škole je kompletno obnovljena i svi radovi su završeni u planiranom roku i prema projektnoj dokumentaciji. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5,1 milijun kuna, a uspješnom aplikacijom na javni Poziv na dostavu projektnih prijedloga osigurali smo bespovratna sredstva Europske unije u iznosu od 1,8 milijuna kuna te sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Ostatak novca osigurala je Općina Matulji iz svog proračuna – rekao je Ćiković, dok je ravnateljica škole Astrid Massari izrazila zadovoljstvo što se u posljednje dvije godine uložilo puno, obnovljena je matična škola te područne škole u Jušićima i Rukavcu.


Predstavnici nadzora, Škole i Općine više nego zadovoljni rezultatom / Snimila Marina KIRIGIN

Predstavnici nadzora, Škole i Općine više nego zadovoljni rezultatom / Snimila Marina KIRIGIN


 


Kvalitetni uvjeti
– Tako su stvoreni uvjeti za kvalitetan rad i boravak za više od 560 učenika i 65 djelatnika škole, uz značajne uštede u režijskim troškovima. Zahvaljujem prvenstveno Općini Matulji i svima koji su pridonijeli uspješnim provedbama projekata energetske obnove naše matične škole i područnih škola koje djeluju na području Općine Matulji – rekla je Massari.Izvođač radova na energetskoj obnovi zgrade OŠ Dr. Andrija Mohorovičić u Matuljima bila je tvrtka X.O.A. Gradnja, nadzor građenja vodila je tvrtka Rubeco, projekt je izradila tvrtka Delfin grupa, a promidžbu i vidljivost EU projekta vodila je tvrtka PUPPIS – svi iz Rijeke. Zahvaljujući energetskoj obnovi, zgrada Osnovne škole Dr. Andrija Mohorovičić će ubuduće imati smanjenu potrošnju energije uz povoljnu mikroklimu za rad i boravak učenika i djelatnika škole, produžit će se vijek trajanja zgrade te će se smanjiti troškovi za održavanje zgrade uz značajno smanjenje emisije CO2 za više od 77 posto.