GRAD OPATIJA

Opatijski vijećnici na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučuju o modernizaciji javne rasvjete

Aleksandra Kućel Ilić

Prema dostupnim podacima, LED rasvjeta bi zahvatila 3.161 rasvjetno tijelo u svim naseljima s teritorija Grada Opatije, a ukupna bi vrijednost investicije bila oko 8,2 milijuna kunaOPATIJA – Prva sjednica Gradskog vijeća Opatije u 2021. godini, inače 41. po redu, održat će se danas u Centru »Gervais«. Početak je već uobičajeno u 16 sati, uz poštovanje epidemioloških mjera, a raspravljat će se i donositi odluke prema predloženom dnevnom redu koji obuhvaća ukupno 13 točaka.


Uz ostalo, vijećnici će imati priliku odlučiti o modernizaciji javne rasvjete u Opatiji te prelasku na LED tehnologiju. Prema dostupnim podacima, LED rasvjeta bi zahvatila 3.161 rasvjetno tijelo u svim naseljima s teritorija Grada Opatije, a ukupna bi vrijednost investicije bila oko 8,2 milijuna kuna. Obalni put, zbog blizine mora i specifičnih konzervatorskih uvjeta, ovom investicijom ne bi bio obuhvaćen. Kako se navodi u materijalu, projektu uvođenja LED rasvjete uz lungomare pristupilo bi se naknadno.


Štedna rasvjeta


Krajem 2019. godine Grad Opatija proveo je postupak javne nabave za izradu glavnog projekta modernizacije javne rasvjete na svome području LED tehnologijom, reviziju energetskog pregleda te izradu tehničkog dijela dokumentacije za javnu nabavu uvođenja novog sustava. Kao najpovoljniji ponuđač izabrano je trgovačko društvo Štedna rasvjeta iz Rijeke, koje je projekt završilo i predalo Gradu Opatiji u studenom 2020. godine. Prema analizi postojeće situacije, trošak Grada Opatije za javnu rasvjetu prelazi 2,2 milijuna kuna godišnje, a prelaskom na moderniju tehnologiju ostvarila bi se godišnja ušteda od oko 60 posto. Kako se navodi u izvješću, investicija bi se isplatila iz ostvarene uštede električne energije i troškova održavanja javne rasvjete.


Statut i Poslovnik
Na sjednici će se odabrati i članovi Savjeta mladih Grada Opatije. Na javni poziv je pristiglo ukupno deset prijava, no od njih je osam formalno udovoljavalo uvjetima, a jedna je povučena, tako da ih je ostalo sedam. Članove i zamjenike članova Savjeta mladih u koji mogu ući osobe stare između 15 i 30 godina birat će se tajnim glasovanjem na mandat od tri godine.


Uslijed izmijenjenog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, izmijenit će se i dopuniti i Statut Grada Opatije te Poslovnik Gradskog vijeća. U Statutu će najvažnije izmjene biti smanjenje broja vijećnika sa sadašnjih 17 na 15. Također, budući gradonačelnici Opatije prema novom Statutu više neće imati dva, već jednog zamjenika.


Prema prijedlogu novog Poslovnika, omogućit će se održavanje sjednica Gradskog vijeća elektroničkim putem. Točku dnevnoga reda po novom će moći predložiti pet vijećnika, a ne sedam kao do sada, jer će u novom Vijeću sjediti 15, umjesto dosadašnjih 17 vijećnika. Isto tako, novost je da će pravo predlaganja odluke o privremenom financiranju pored gradonačelnika imati i nadležni odbor za proračun ili najmanje pet vijećnika.