Francusko izaslanstvo

OPATIJSKI PIC-NIC CHIC Događanje u duhu francuske kulture i gastronomije

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Metode učenja iz najkvalitetnije ugostiteljske škole u Francuskoj koja se nalazi u Nici bit će prenesene nastavnicima i učenicima Ugostiteljske škole u OpatijiNica i Opatija, Azurna obala i Opatijska rivijera, jedan ogroman turistički pogon i jedan manji, naš, domaći, koji se trudi biti na hrvatskom turističkom vrhu, uspostavili su suradnju.


Na trodnevni boravak u Opatiju je doputovalo francusko izaslanstvo regije Provence-Alpes-Côte d’Azur čiji je glavni grad Nica i to u organizaciji Grada Opatije, Regionalne razvojne agencije PGŽ-a “Prigoda” i opatijskih Amadria Park Hotela.


Prekrasan, sunčan lipanjski dan gosti i domaćini među kojima su uz ostale bili i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, njegova zamjenica Kristina Đukić, županijska pročelnica Edita Stilin, Vedran Kružić iz “Prigode”, te ravnateljica Ugostiteljske škole Sibila Roth, proveli su na travnjaku ispred opatijske Gimnazije.
Ovdje je, u Parku Drage Gervaisa, zahvaljujući trudu i umijeću učenika Ugostiteljske škole i njihovih mentora, a taj je posao bio za posebnu pohvalu kada se zna da je u petak bio i zadnji dan nastave, upriličen “Pic-nic Chic” u duhu francuske kulture i gastronomije.


Treća faza suradnje


Travnjak su zauzele prostirke, bilo je tu i prigodne cvjetne dekoracije, a centralni stol je plijenio pažnju pun specijaliteta, najčešće lokalnih gastronomskih delicija – sve ono najbolje što se kroz male slane i slatke zalogaje nudi na Opatijskoj rivijeri.


Foto galerija: Opatijski pic-nic chic Foto: Marko Gracin


– Ovo je treća faza naše suradnje s Azurnom obalom, konkretno s Gradom Nicom. Grad Opatija pokušava povezati naše dvije rivijere, a Nica je za to pokazala izuzetno zanimanje.


Ovog puta povezujemo gastronomiju dviju rivijera te smo željeli povezati Regionalni centar kompetentnosti, a to je Ugostiteljska škola u Opatiji, s kolegama u Francuskoj, te će u budućnosti nastavnici i metode učenja iz najkvalitetnije ugostiteljske škole u Francuskoj koja se nalazi u Nici biti prenesene nastavnicima i učenicima Ugostiteljske škole u Opatiji.


Namjeravamo zainteresirati nove generacije učenika za ugostiteljska zanimanja i nismo mogli naći boljeg partnera, a svi dojmovi kolega iz Francuske koji su već više puta bili u Opatiji su jako pozitivni, na što sam jako ponosan i to nam je odličan preduvjet za nekoliko europskih projekata koje pripremamo. S druge strane, naša će djeca imati priliku učiti i usvajati znanja od najboljih, rekao je Vedran Kružić, ravnatelj “Prigode”.


Oduševljeni Opatijom


Oduševljenje Opatijom, našom rivijerom i Lungomarem koji je u odnosu na obalni put u Nici, primijetili su iz francuske delegacije, “puno mirniji”, izrazili su Denis Ferault, direktor Srednje hotelijerske škole Paula Augiera u Nici i predsjednik Campusa TIH, Julien Guitard, voditelj upravljanja javnim projektima i partnerstvima u Campusu TIH, kao i Jean-Marc Delacourt, proslavljeni kuhar s 44 godine iskustva u restoranskom poslu i radu u restoranima s Michelinovim zvjezdicama.


– Svi znamo što Nica predstavlja u svijetu, u Europi, i posebno mi je drago da možemo ugostiti njihovu delegaciju, da su dio ovog projekta i da će ovdje moći osjetiti i okusiti Opatiju. Ponosni smo na delicije koje pripremaju učenici naše Ugostiteljske škole, a ovom projektu dajemo punu podršku i jako smo zadovoljni što ćemo do 2023. godine imati referentni centar koji će biti primjer u Hrvatskoj za edukaciju osoblja za rad u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.


Večer francuske kuhinje i kuharski materclass


U sklopu obilježavanja 100. godišnjice osnutka Francuskog instituta u Hrvatskoj, u hotelu Milenij će u subotu biti održana “Večer francuske kuhinje” na kojoj će gostovati i već spomenuti poznati francuski chef Jean-Marc Delacourt.


Chef Delacourt osmislio je poseban meni, a tijekom večere na terasi Milenija pripremljen je i glazbeni program uživo uz nastup akustičnog dua Side Effect.


Kako su javili iz hotela Milenij, poseban meni sastoji se od tri slijeda i uključuje: za predjelo – punjene cvjetove tikvica sa salpiconom od kozica, vinaigrette od školjaka, za glavno jelo – napola kuhana tuna u povrću escabeche i mediteranski tabbouleh, te za desert gazpacho od sezonskog voća i kandiranih crnih maslina.


Cijena menija je 500 kuna, a stol se može rezervirati na recepciji hotela Milenij.


– U sklopu obilježavanja ove značajne obljetnice u Amadria Park hotelima održava se i kuharski masterclass na kojemu sudjeluje francuski tim predvođen chefom Jean-Marc Delacourtom i predstavnicima Ugostiteljske škole u Nici, te hrvatski tim predvođen glavnim chefom hotela Milenij Filipom Krmpotićem i predstavnicima Ugostiteljske škole u Opatiji, najavio je Ivan Sarajlić iz Amadria Park Hotela.