Gradsko vijeće

Opatija ukida prirez: “Ovo nema veze s izborima, građanima važna svaka kuna”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Gradonačenik Ivo Dujmić smatra da njegova odluka nema veze s izborima, kako su tvrdili Fernando Kirigin i Vedran Kružić, koji su se za ukidanje prireza zalagali već tijekom ranijih godinaOPATIJA – Prva sjednica Gradskog vijeća Opatije u 2021. godini otvorena je uz novi, kompjutorski sustav e-glasovanja vijećnika pa je trebalo malo uhodavanja kako bi sve profunkcioniralo. Zbog službene spriječenosti predsjednika Vijeća, na početku je sjednicu vodila zamjenica Fernanda Kirigina Gordana Grgurina, a kasnije je predsjednik preuzeo vođenje. Zanimljivih vijećničkih pitanja na sinoćnjoj sjednici nije manjkalo, a kroz način sudjelovanja u raspravi bilo je vidljivo da je predizborna kampanja krenula punom parom.


Pitanja su se najčešće postavljala aktualnom gradonačelniku Ivi Dujmiću, a kada se ogoli politička pozadina, moglo se čuti za građane dosta važnih tema – od aktualnosti vezanih uz novog vlasnika LRH i primjerice kašnjenje donošenja izmjena prostorno-planske dokumentacije, sve do najnovije teme vezane uz moguće ukidanje prireza već ovog proljeća, postavljanje kamera za nadzor brzine na opasnoj Novoj cesti i troškove postavljanja skulpture u čast Balinjeradi.


Najčešći dueli


Ako bi se sjednicu usporedilo sa sportskom utakmicom, najčešći dueli tijekom aktualnog sata bili su na relaciji vijećnice Neve Slani i Ive Dujmića, Fernanda Kirigina i Dujmića, te Vedrana Kružića i Dujmića.
Očekivano, s obzirom da je opatijski gradonačelnik putem društvenih mreža objavio da će za iduću sjednicu pripremiti i obrazložiti prijedlog odluke o ukidanju prireza, polemika oko toga se zahuktala već na sinoćnjoj sjednici u »Gervaisu«. Zagovornike ukidanja prireza, primjerice Vedrana Kružića i Fernanda Kirigina koji su, kako se moglo čuti na sjednici, već tijekom ranijih godina pokušavali utjecati na takvu odluku, zanimalo je uslijed čega je gradonačelnik Dujmić baš sada, uoči izbora u koje namjerava ponovo krenuti, konačno odlučio ukinuti ovaj namet za građane.


Gradonačenik Dujmić smatra da njegova odluka nema veze s izborima, već da je došlo pravo vrijeme da se pokuša pomoći svim građanima, što će se ukidanjem prireza i postići.


– Svaka kuna koja građanima ostane u novčaniku je određeni vid pomoći – rekao je Dujmić i primijetio da je COVID-situacija na vijećnike ostavila dosta negative. Na prozivke svojih oponenata još je odgovorio i da nije istina da je prirez uveden u vrijeme njegovog gradonačelničkog mandata, već ranije. Fernando Kirigin je napomenuo da će biti za ukidanje prireza, budući da je i izvorno zastupao tu ideju, međutim, poručio je gradonačelniku i da bi trebao razmišljati o rebalansu proračuna, što za gradonačelnika, moglo se čuti, u ovom trenutku nije prihvatljiva opcija.


Sastanak s vlasnikom LRH-a


Vijećnika Marka Ćorića zanimali su detalji oko prvog službenog sastanka Ive Dujmića s većinskim vlasnikom LRH-a. Gradonačelnik je odgovorio da je vrlo zadovoljan jer je Opatija dobila hotelijera koji želi živjeti s destinacijom i ulagati u kompletno okruženje te u konačnici dovesti do toga da Opatija postane ono što i zaslužuje – među najboljim destinacijama na Mediteranu.


Vijećnicu Nevu Slani je zanimalo i je li gradonačelnik na tom sastanku razgovarao o mogućnostima da LRH smanji iznos zakupnina za njihove poslovne prostore, no Dujmić je odgovorio da se radilo o prvom i protokolarnom sastanku, a o konkretnijim temama će razgovarati s predsjednikom Uprave kad za to dođe vrijeme.


Poticaji zapošljavanja

Prijedlog programa poticaja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa u 2021. godini bit će najizdašniji do sada, no zahvaljujući novim okolnostima, odnosno amandmanu na ovaj prijedlog koji je uložio Fernando Kirigin, a podržala većina u Vijeću i prema kojemu su podignuti iznosi poticaja – čini se da će do njih doći samo najbrži i oni koji budu brzo reagirali. Naime, prema prvotnom prijedlogu gradonačelnika koji je bio obogaćen i novim mjerama vezanim uz pomoć pri školovanju i usavršavanju poduzetnika i članova njihovih užih obitelji, predviđen proračunski novac bio je dostatan za pomoć svima koji su se prijavili, no sada, upozorio je Dujmić, poticaji će biti limitirani na uži krug. No, s obzirom da je u vijećnici bilo dovoljno ruku za Kiriginov amandman, u konačnici je nadopunjeni prijedlog prošao uz samo dva suzdržana glasa