Četvrt stoljeća rada

“Opatija” punih 25 let z Opatijun: Gradski list proslavio srebrni jubilej

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

List je u proteklih 25 godina prošao put od žutih stranica do online izdanja, promijenila su se četiri urednika, a više od sto suradnika sudjelovalo je u stvaranju ovih novina i informiranju građana OpatijeOPATIJA – Na svečanosti u Gervaisu, pod motom »Opatija z Opatijun 25 let«, gradski list »Opatija« proslavio je 25 godina izlaženja te su dodijeljene nagrade najuspješnijim autorima u Fotonatječaju »Moja Opatija – grad u oku kamere«, koju je list »Opatija« organizirao u suradnji s Gradom, njegovom Turističkom zajednicom i Festivalom Opatija.


Stručni žiri u sastavu Petar Kürschner Jr., David Kurti, Nikola Turina, Željka Stašić i Sanjin Mačar, od sedamdesetak pristiglih, odabrao je četrdesetak najboljih fotografija koje se mogu pogledati u foajeu Centra Gervais do 14. studenog, a bit će objavljene i na društvenim mrežama Turističke zajednice. Prvu nagradu osvojila je fotografija »U susret suncu« autora Roberta Pilepića, drugu je nagradu osvojilo »Jutro« Nerea Crnića, dok je treće mjesto zauzela fotografija »Među hridima uznosita« autora Marina Ćuka Vurneka. Rođendanski program je u prepoznatljivom stilu vodio Dražen Turina Šajeta, dugogodišnji suradnik i kolumnist lista »Opatija«, koji je na fešti i zapjevao.


Promocija i informiranje


– Može se reći da je ovo srebrni pir jedne veze, one između lista i čitatelja koji su već četvrt stoljeća vjerni ovim novinama. Zbog uvjeta koje nam diktira korona, danas, nažalost, nismo mogli pozvati sve one koji su možda željeli doći pa je ovo druženje osiromašeno izostankom čitatelja, ali vjerujem da će biti novih prilika za to. List »Opatija« u proteklih je 25 godina prošao put od žutih stranica do online izdanja, promijenila su se četiri urednika, a nabrojali smo više od sto suradnika koji su sudjelovali u stvaranju ovih novina. Svima njima pripada zasluga što već dva i pol desetljeća građani Opatije imaju priliku dobiti informacije o događajima i zbivanjima u svome gradu, saznati ponešto o uspješnim sugrađanima, o raznim projektima i akcijama, o radu udruga i uspjesima sportaša. Cilj i smisao postojanja gradskog lista je promocija Opatije i njenih ljudi, ali i informirati i zabaviti čitatelje, kazala je glavna urednica Mirjana Rončević te zahvalila svima koji su stvarali i stvaraju ovaj list.


Rončević najavila odlazak
Rončević je istaknula da je posebno ponosna na redakcijsku ekipu koju vodi zadnjih 12 godina i poželjela im da s jednakom upornošću i predanošću nastave raditi taj posao, budući da krajam godine, najavila je, odlazi s mjesta glavne urednice. Poželjela je da »Opatija« dočeka i zlatni pir i da »Opatija z Opatijun bude još čuda let«.


Čestitke cijeloj ekipi uputili su i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te pismeno župan Zlatko Komadina, a o prvim brojevima »Opatije« govorila je članica prve redakcije Elena Vidović, koja je prenijela i lijepe želje prve urednice Dine Julius. Svečanost je završila zdravicom i rezanjem rođendanske torte te zajedničkom fotografijom članova redakcije lista »Opatija« koju čine Mirjana Rončević, Kristina Tubić, Sanjin Mačar, Lidija Lavrnja, Aleksandar Vodopija, Nikola Turina, David Kurti, Irena Bistričić, Kristina Staničić, Sanja Monar i Dragan Kinkela.


Prvi broj u listopadu 1996.


Prvi broj gradskog lista »Opatija« izašao je u listopadu 1996. godine, tiskan na velikom formatu i na žutom papiru, s crno-bijelim fotografijama. Do danas su ga uređivali Dina Julius, Lidija Lavrnja, Vanja Vinković i aktualna urednica Mirjana Rončević. Izlazi deset puta godišnje na 40 stranica u tiraži od 5.000 primjeraka i besplatno se dostavlja na adrese svih opatijskih kućanstava te na oko 200 adresa u zemlji i svijetu.