Gradsko vijeće

Odluka o zabrani radova opet podijelila opatijske vijećnike

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vijećnici s Nezavisne liste Ive Dujmića smatraju da, s obzirom na skori kraj godine, nema dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu o tom problemuDnevni red nedavne sjednice Gradskog vijeća Opatije nadopunjen je točkom koju je predložila vijećnica Neva Slani, a radilo se o proglašenju opatijske šumske šetnice Carmen Sylve zaštićenim dobrom od lokalnog značenja.


Prijedlog odluke je uvršten u dnevni red te su vijećnici izglasali da se ova šetnica proglasi zaštićenim dobrom. Vijećnica Neva Slani objasnila je da je bila vođena idejom da se na bilo koji način zaštiti šumsko šetalište, a ne samo put.


– Ovakvi primjeri zaštite lokalnog dobra su vrlo rijetki i u tom smislu bismo bili pioniri u Hrvatskoj – rekla je Neva Slani te navela da se ovakvi primjeri u našim granicama mogu pobrojati na prste jedne ruke. S druge strane, s obzirom da zaštićeno područje obuhvaća i privatne parcele, na Vijeću se razvila rasprava utječe li se predloženom odlukom o zaštiti na pravo vlasništva.
– Jedini način da se prava zaštita šetnice osigura je kroz prostornoplansku dokumentaciju – objasnio je pročelnik Filip Vlah.


Vijećnici su usvojili i prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2024. godini, koja se, sukladno zakonskoj regulativi, odnosi na građevinske radove, zemljane i konstrukcijske radove.


Usvojena je zabrana radova u idućoj godini na području naselja Opatija, Ičići, Ika, Pobri i Oprič od 1. lipnja do 15. rujna, na području Dobreća i Poljana od 15. lipnja do 15. rujna, na području svih naselja Grada Opatije blagdanima, nedjeljama, 24. prosinca, na Veliki petak i Veliku subotu, subotama nakon 16 sati te subotama tijekom prosinca i svakoga dana u vremenu od 19 sati do 8 sati ujutro.


Premalo vremena


Nakon sjednice, oporbeni vijećnici s Nezavisne liste Ive Dujmića osvrnuli su se na spomenute točke dnevnog reda.


– Žao mi je da je pred nama vijećnicima bilo prijedloga koji nisu bili kvalitetno komunicirani u javnosti i što će neke donesene odluke biti polarizirajuće za stanovnike našega grada – rekao je Domagoj Tramontana, predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika.


Njegova kolegica iz vijećničkih klupa i predsjednica Vijeća mjesnog odbora Veprinac Zorica Sergo osvrnula se na odluku o privremenoj zabrani radova u 2024. godini.


– Držim da je vrlo neodgovorno od gradonačelnika i izvršne vlasti da prijedlog odluke o zabrani radova uvijek podastre javnosti netom prije kraja godine, kada ima malo vremena za kvalitetnu javnu raspravu.


Pred Vijeće uvijek dolazi s opravdanjima da će, u slučaju nedonošenja odluke do kraja godine, odluka biti ništavna i da će u slučaju neizglasavanja njegova prijedloga Opatija biti bez odluke u narednoj godini.


Zato iz godine u godinu samo prepisuje prijedlog odluke. Rasprava treba početi puno ranije jer svaka strana gleda samo svoje interese, ali kada bi se o tome više raspravljalo, kada bi se poslušalo i »drugu« stranu, sigurna sam da bi se postigao neki konsenzus, to nam je obaveza prema budućim generacijama – naglasila je Zorica Sergo.


Veprinac tako ponovo ostaje jedino mjesto u gradu Opatiji na koje se odluka ne odnosi. Veprinac je i prijašnjih godina bio izuzet iz te odluke prvenstveno zbog toga što su to tražili njegovi stanovnici. Međutim, ove godine dio mještana Veprinca organizirao se u skupinu koja traži da se i u njihovo mjesto uvede zabrana radova.


Ne žele zabranu


– Vijeće Mjesnog odbora Veprinac-Učka organiziralo je javnu raspravu na koju su došli svi zainteresirani. Rasprava nije donijela neke nove zaključke, ali su sve strane imale priliku reći svoje stajalište oko ovog problema. Jedni su branili svoje stajalište da je Veprinac dio Opatije i da turisti imaju pravo na odmor u miru i tišini.


Drugi su pak branili svoje ustavno pravo na rad i ne žele zabrane. U tijeku rasprave naglašen je i treći problem koji ima dio mještana Veprinca koji ne žele toliku »ekspanziju« turizma u zaleđu i kojima smetaju turisti koji stvaraju veliku buku i »partijaju« do ranih jutarnjih sati.


Peticijom je većina mještana Veprinca istaknula da ne želi zabranu te sam, sukladno njihovim željama, podržala prijedlog odluke gradonačelnika iako smatram da se trebalo to mnogo bolje iskomunicirati – zaključila je Zorica Sergo.


Tramontana se osvrnuo na Odluku o proglašenju Šetališta Carmen Sylva kulturnim dobrom od lokalnog značaja.


– Šetalište Carmen Sylve je povijesno-kulturna cjelina od velike važnosti za identitet Opatije i svakako je treba zaštititi. Nezavisni vijećnici nipošto nisu protiv zaštite i ovo je potrebno naglasiti kako bih stao na kraj raznim insinuacijama u javnosti.


Nismo podržali prijedlog prije svega zbog nedostatka kvalitetne komunikacije oko pravnih učinaka s vlasnicima zemljišta koja bi područje zaštite obuhvaćalo. Naime, prijedlog sadržava da se zaštiti pojas širok gotovo 60 metara oko šetnice, čime se izravno utječe na stvarna prava vlasnika zemljišta u okolici.


Vjerujem da su ti ljudi trebali biti upoznati s namjerama. Sudionici javnog savjetovanja mahom su kritizirali ovakav način zaštite i to nam je bio jedan od pokazatelja. Gradonačelnik je najavio postupak ocjene zakonitosti ovakve odluke, a osobno sam kolege vijećnike i gradonačelnika upozorio na moguće tužbe koje čekaju Grad Opatiju u slučaju da se ovakva odluka donese.


Isto tako, držim da se istinska zaštita opatijskog prostora i naše »Carmen Sylve« može postići jedino izmjenama prostornog plana i urbanističkog plana uređenja koje su najavljene za iduću sjednicu – naveo je Tramontana.


Rezolucija o proglašenju sigurnog mjesta za žene


Na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a vijećnici su usvojili i Rezoluciju o proglašenju grada Opatije sigurnim mjestom za žene.


– Svjedoci smo sve većeg fizičkog, verbalnog, ali i ekonomskog nasilja nad ženama i djevojkama. Čak 31 posto žena u Europi doživjelo je fizičko nasilje, pet posto ih je silovano u zemljama Europske unije, a oko 50 žena svaki tjedan izgubi život u rodno uvjetovanom nasilju, dok je do 43 posto žena doživjelo neki oblik psihološkog nasilja od strane partnera, pri čemu se procjenjuje da se nasilje i dalje u velikoj mjeri ne prijavi – istaknuo je Ivan Vidaković, vijećnik SDP-a u GV-u Opatije.


– Nasilje je to koje je i dalje jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava i krajnje je vrijeme da ujedinjeno učinimo sve što je u našoj moći da to promijenimo – rekla je Đeni Hrvatin, vijećnica SDP-a, a nadovezao se Kristian Tončić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a.


– Opatija ima nultu toleranciju na bilo koju vrstu nasilja, a tako i nasilje nad ženama. Sve što radimo i što ćemo raditi potvrđuje se prijedlogom ove Rezolucije. Nastojat će se odgajati najmlađe da nijedna vrsta nasilja nije prihvatljiva, odnosno Grad će učiniti sve u njegovoj moći da spriječi svaku vrstu nasilja – zaključio je Tončić.