Birokratski potez

IZVAN PAMETI Hrvatske ceste odbojnicima zapriječile prilaze draškim plažama

Marina Kirigin

Novi odbojnici uz cestu između Mošćeničke Drage i Brseča / Snimila Valentina SABLIĆ

Novi odbojnici uz cestu između Mošćeničke Drage i Brseča / Snimila Valentina SABLIĆ

Odbojnici uz cestu postavljeni su na prilazima koji vode do skrivenih rajskih plaža Jelenšćice i Uboke. Sve to dovelo je u pitanje i sigurnost pješaka-kupača, ali i onemogućilo parkiranje uz prometnicu koje se dosad prakticiralo. Mještani potpisali peticiju HC-u da se odbojnici na parkiralištu odmah skinuBRSEČ  »Divlje« brsečke plaže, skriveni mali turistički biseri draške općine, postali su nedostupni za kupače. Naime, velik dio zime i proljeća na relaciji ceste između Mošćeničke Drage i Brseča odvijali su se radovi Hrvatskih cesta, uređivao se pokos, sanirali se i postavljali odbojnici… Međutim, neki su odbojnici uz cestu postavljeni na prilazima, putevima koje vode do draških skrivenih rajskih plaža Jelenšćice i Uboke. Sve to dovelo je u pitanje i sigurnost pješaka-kupača, ali i onemogućilo parkiranje automobila uz prometnicu koje se dosad prakticiralo, s obzirom na to da se plaže nalaze podosta udaljene od centra mjesta, na ne tako pristupačnom terenu te da nogostupi duž prometnice ne postoje.


Investicija Hrvatskih cesta, odnosno postavljanje odbojnika, naišlo je na jaku kritiku javnosti pa je tako 140 mještana draških zaseoka Svete Jelene, Martina i Golovika, koji najviše koriste te plaže baš kao i njihovi gosti/turisti, potpisalo peticiju da se pronađe novo prometno rješenje za navedene dvije lokacije. Obratili su se Hrvatskim cestama da razmotre i drugačije pristupe rješenju postavljenih odbojnika na parkiralištu glavne ceste povrh plaže Jelenšćica, ceste DC 66.


Odbojnici koji su podigli buru nezadovoljstva / Snimila V. SABLIĆ

Odbojnici koji su podigli buru nezadovoljstva / Snimila V. SABLIĆ


 


Maslinici i kućice
– Parkiralište na dužini od 50 metara iznad plaže Jelenšćica postoji od kad je izgrađena cesta 1952. godine. Ispod ceste mi stanovnici imamo maslinike i ribarske kućice na plaži koje su izgrađene od 1900. godine pa da 1980. godine. Uvijek se parkiralo na tom potezu pored ceste (do sada nije nikome smetalo) i pješke išlo na plažu bacati mreže za prehraniti obitelj ili na svoje parcele. Obrađivale su se ulike (masline) i vrtovi. Zadnjih 10-20 godina u Svetoj Jeleni, Goloviku i Martini stanovnici su se okrenuli turizmu, popravili stare kuće, štale i izgradili nove objekte za turizam. Svoje goste upućuju na plažu Jelenšćica i Uboka gdje mogu provesti cijeli dan na kupanju (a ne u »mravinjak« Mošćeničku Dragu). Također, svi stanovnici ovog kraja se kupaju na navedenim plažama. Zato vas lijepo molimo da nam izađete u susret i skinete odbojnike i na drugi način riješite problem na obostrano zadovoljstvo – stoji u pismu mještana u kojem predlažu da se postavljeni odbojnici na parkiralištu odmah skinu, da se uz financijsku pomoć zainteresiranih (turističke zajednice, Općine Mošćenička Draga, PGŽ-a i mještana) uredi parkiralište te da se riješi problem postavljanjem vertikalne signalizacije s naglaskom (plaže, kupači na cesti ili ograničenje brzine).


Općina planira nova parkirališta i ugibališta


Općina Mošćenička Draga i njezin načelnik Riccardo Staraj podržali su mještane u ovoj inicijativi da se olakša pristup ovim prirodnim plažama. Staraj je dopisom dodatno obrazložio HC-u razloge zbog kojih bi trebalo pokušati pronaći bolje rješenje, odnosno omogućiti da se automobili parkiraju na proširenjima uz cestu koja se nalaze u blizini plaža. Međutim, stigao je negativan odgovor HC-a.
– Ono što mi kao Općina možemo napraviti je da planiramo u blizini prirodnih plažica izgradnju novih parkirališta ili ugibališta. Međutim, to nije nešto što možemo preko noći napraviti – rekao je načelnik, svjestan činjenice da su neka prometna rješenja na ovoj izazovnoj cesti, kojom često jure automobili i motori, napravljena radi sigurnosti u prometu. Prekoračenje brzine zato su nedavno na toj dionici ceste kontrolirali i dežurni policajci.


Na molbu mještana iz HC-a odgovorili su da je ugradnja nove zaštitne ograde kao i dodatnih zaštitnih elemenata zaštite za motocikliste na postojeću zaštitnu ogradu obavljena temeljem Prometnog elaborata povećanja sigurnosti motociklista na zahtjevnim dionicama.


Veća nesigurnost


– Shodno navedenom, kao i činjenice da nije ograđena niti jedna lokacija ugibališta na kojoj je bilo dopušteno uključivanje/isključivanje iz prometa državne ceste D66, odnosno parkiranje vozila, smatramo da nema mogućnosti da se isto sada omogući prvenstveno zbog osiguranja sigurnosti prometovanja svih sudionika u prometu na državnoj cesti D66 – stoji u odgovoru Silvane Sorić, rukovoditeljice Poslovne jedinice Rijeka – Hrvatske ceste.Takvim odgovorom mještani nisu zadovoljni. Tvrde da su Hrvatske ceste riješile problem na za njih najbezbolniji način te da su dali mogućnost da se tom cestom vozi i juri (motori i druga motorna vozila) sa 100 do 150 kilometara na sat, a pritom zaboravili da u ljetnim mjesecima ukidaju 20 parkirnih mjesta.


– Pa kad nema parkirališta ljudi će se svakodnevno parkirati na cesti. Tada je veća mogućnost da netko nastrada jer iskrcavanje stvari, djeca na cesti, pretrčavanje preko ceste, okretanje vozila na cesti može prouzročiti nesagledive posljedice na koje ne smijemo ni pomisliti. Nije u redu da nam zatvaraju prilaze plažama i našim parcelama, kad je dobro poznato da cesta u svojoj ukupnoj dužini prolazi preko privatnih posjeda za nula kuna nadoknade. Mi građani plaćamo sve naknade, cestarinu i sve druge pristojbe – zaključili su mještani.