"Povežimo se baštinom"

Obnova i revitalizacija: Villi Angiolini bit će vraćen povijesni izgled

Aleksandra Kućel Ilić

Interijer Ville Angioline se temeljito preuređuje / Foto GRAD OPATIJA

Interijer Ville Angioline se temeljito preuređuje / Foto GRAD OPATIJA

Cilj je opremanjem muzejskog prostora omogućiti suvremeniju prezentaciju hrvatske turističke baštineOPATIJA – Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i savjetnik za prostorno uređenje i razvojne projekte Tomica Štivić obišli su jučer Villu Angiolinu u kojoj traju radovi na potpunoj obnovi i revitalizaciji, koji se odvijaju u sklopu projekta »Povežimo se baštinom« Urbane aglomeracije Rijeka, objavljeno je na mrežnim stranicama Grada Opatije.


Projekt »Revitalizacija Ville Angioline« obuhvaća potpunu sanaciju i rekonstrukciju Ville Angioline u kojoj je smješten Hrvatski muzej turizma kako bi se spriječila degradacija i propadanje zaštićenog kulturnog dobra. Ujedno, cilj je opremanjem muzejskog prostora omogućiti suvremeniju prezentaciju hrvatske turističke baštine. Pročelje će se obnoviti na način da će se Villi Angiolini vratiti povijesni izgled. Sve se žbukane plohe obnavljaju u skladu s nalazima povijesnih slojeva, a kameni elementi se čiste od naslaga boja te se restauriraju.


Osuvremenit će se i sustav grijanja i hlađenja objekta radi postizanja što boljih mikroklimatskih uvjeta. Obnovljena će biti i postojeća stolarija. Prilikom današnjeg obilaska dodatno je razmotrena i potreba kvalitetne prilagodbe prostora za osobe smanjene pokretljivosti. Vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Opatiju je 4.998.732,88 kuna, od čega je 3.633.699,16 kuna financirano iz EU fondova, navode u Gradu Opatiji, a prema planu preuređenje Ville Angioline će biti gotovo do kraja ove godine.