RUNE projekt

Nova brza svjetlovodna pristupna mreža uskoro dostupna u Mošćeničkoj Dragi

Mirna Šumberac

M. KIRIGIN

M. KIRIGIN

Zahtjevi za priključak, kojim će se omogućiti brzina veća od 1 Gbps, zaprimaju se zaključno s 30. studenoga, a cijena izrade kućnog priključka korisnike će koštati 750 kuna. Obrazac se može naći na mrežnoj stranici OpćineMOŠĆENIČKA DRAGA – Stanovnici na području Općine Mošćenička Draga uskoro će moći imati mogućnost korištenja nove svjetlovodne pristupne mreže koja će omogućiti brzinu veću od 1 Gbps s obzirom na to da je započela provedba projekta RUNE (Rural Network Project) koji na području cijele Republike Hrvatske provodi telekomunikacijska infrastruktura RUNE Crow s ciljem omogućavanja ultrabrze širokopojasne svjetlovodne infrastrukture za korisnike na ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranska i Istarska županija) i Slovenije.


Ovim se projektom želi pomoći jedinicama lokalne samouprave kako bi se mogli dostići ciljevi Digitalne agende za Europu 2020, a RUNE je trenutačno jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se putem ultrabrze širokopojasne infrastrukture povezuje teritorij više zemalja članica EU-a. Pristupna mreža gradi se na modelu Fiber to the Home – FITH (Svjetlovod do kuće).


Na mrežnim stranicama Općine Mošćenička Draga objavljeno je da svi oni koji žele priključak moraju ispuniti obrazac i poslati ga na adresu koju će, kao i obrazac, pronaći ispod obavijesti o projektu RUNE na mrežnoj stranici Općine. Zahtjevi za priključak zaprimaju se zaključno s 30. studenoga, a cijena izrade kućnog priključka korisnike će koštati 750 kuna.
Svi koji pošalju zahtjeve imaju obvezu sklopiti Ugovor o gradnji i Ugovor s operaterom usluge koji se nalaze u mreži RUNE najkasnije u roku od 90 dana od dana izrade priključka, sukladno Ugovoru o gradnji. Sve ostale informacije vezane za ovaj projekt podrobnije se mogu pročitati na mrežnim stranicama Općine Mošćenička Draga.